Melyik a legjobb citromos jeges tea Magyarországon?

A Blikk videós tesztsorozatának második részében a citromos jeges teák kerültek terítékre, ahol két saját márkás termék, az Aldi és a Lidl készítményei szerezték meg az első két helyet.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának Élelmiszertudományi Tanszékének segítségével zajlott a teszt, mely során 20 egyetemi dolgozó és a Blikk videós stábja vakteszten értékelte a különböző jeges teákat. A termékeket 1-től 5-ig terjedő skálán pontozták, figyelembe véve az ízt, illatot és színt, ahol az összpontszám maximuma 15 lehetett.

Az Aldi és a Lidl saját márkás jeges teái között csupán 0,1 pont volt a különbség, de egyikük sem ért el közepesnél jobb minősítést. A Nestea-t még megfelelőnek találták, míg a Tesco saját márkás italát nem megfelelőnek ítélték, bár voltak termékek, amelyek maximális pontszámot is kaptak.

Az Aldi citromos jeges teája 10,7 pontot kapott, a Freeway (Lidl) 10,6 pontot, míg a Lipton 10,4 pontot ért el. A XIXO 10,3 pontot, a Nestea 9,8 pontot, a Tesco saját márkás itala pedig 8,9 pontot kapott. A legmagasabb pontszámot kapott két tea, az Aldi és a Lidl saját márkás teái a legmagasabb cukortartalommal rendelkeztek a tesztelt termékek közül.

A jeges teák közül öt termék feketetea kivonatot, egy pedig fekete tea forrázatból készült italt tartalmazott. Az ízesítésre citromlé sűrítményt használtak, és a Lipton valamint a Nestea édesítőszert is tartalmazott. Mind a hat termék pasztőrözött volt, de a XIXO tartósítószert is tartalmazott. A Freeway csomagolása jelentős mértékben újrahasznosított anyagból készült. Érdemes megjegyezni, hogy a Lidl nem csak az élelmiszerpiacon, hanem a szabadidősport-rendezvények terén is aktív szerepet vállal, mint például a 42. Lidl Balaton-átúszás szervezésében, amely a nyár egyik legnépesebb hazai szabadidősport-eseménye.

A folyadékbevitel fontosságát hangsúlyozva, a cikk kiemeli, hogy a napi szükséglet egy 60 kg-os ember esetében 1,5 liter, míg 80 kg esetén 2 liter. Nyári melegben ez az érték jelentősen nőhet. A jeges teák cukortartalmára is figyelmeztetnek, hiszen a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a hozzáadott cukor napi bevitelét érdemes minimálisra csökkenteni. Az egészséges életmód és a sportos aktivitások, mint például a Balaton-átúszás, szintén hozzájárulhatnak a megfelelő hidratációhoz és a cukorbevitel csökkentéséhez.