Down-szindrómás neandervölgyi gyermek csontjára bukkantak

Egy friss tanulmányban bemutatják egy hatéves, Down-szindrómás neandervölgyi gyermek maradványait, amelyeket egy spanyolországi barlangban fedeztek fel – számol be róla a Live Science.

Ez az első ismert eset, amikor Down-szindrómát azonosítottak a neandervölgyiek körében. A Tina becenevű gyermek hatéves koráig élt, ami arra utal, hogy csoportja gondoskodott róla, ez pedig az önzetlen viselkedésre utalhat. A kutatók szerint valószínű, hogy Tina gondozásában az anyja mellett más csoporttagok is részt vettek.

A gyermek fülcsontját 1989-ben találták meg Xàtiva városában, a Cova Negra barlangban, állati maradványok között. A csontot csak nemrégiben azonosították, majd mikro-CT-s elemzésnek vetették alá, amelynek segítségével digitális 3D-s modellt hoztak létre.

A fülcsont szabálytalan alakja és más szokatlan jellemzői, mint például a kisebb méretű csiga, összhangban vannak a Down-szindrómával. Bár genetikai elemzést nem végeztek, amely egyértelműen igazolná a Down-szindrómát, a kutatók meggyőző bizonyítékokat találtak.

A neandervölgyiek ápolási szokásairól már korábban is voltak ismereteink, azonban Tina esete különleges, mivel fiatal kora miatt valószínűleg nem tudott segíteni a többieknek, így gondozása önzetlen cselekedetként értékelhető. Mercedes Conde, a spanyolországi Alcalá Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint ez a felfedezés a valódi altruizmus bizonyítéka lehet.