Borbély Tamás és a kéknyelű varázsa

A badacsonyi borvidék különlegességei között a kéknyelű és a rózsakő fajták kiemelkednek, melyek élénk savai és gyümölcsös jegyei remek gasztroborokat eredményeznek. Borbély Tamás, az év borásza 2020-ban, stílusában a mérnöki precizitás és a hűvös elegancia tükröződik, birtokán a vendégházban való lazulás mellett a helyi borok élvezetére is lehetőség nyílik.

A badacsonyi borvidék jellegzetességei között a zöldalma illatú, ásványos olaszrizling, valamint a telt, harmonikus kéknyelű és rózsakő fajták állnak. Ezek a borok kiválóan kiegészítik a fehér húsú halakat, mint a harcsa vagy a fogas, de zsírosabb ételekkel, például kacsasülttel vagy pontypatkóval is jól harmonizálnak. A friss csirkesalátákhoz kecskesajt vagy gomolya is ideális választás lehet melléjük.

A magyar borok sikere jelenleg négy fő tényezőtől függ. Elsőként a könnyed, gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú, de tartalmas borok iránti piaci igény dominál. Másodszor, a borélményt a vendégházak, a borturizmus és az eredeti gasztronómiai élmények gazdagítják. Harmadszor, a piac a helyi, egyedi borokat részesíti előnyben, mint például a kéknyelű, ami egy ősi magyar fajta és lényegében csak Badacsonyban található meg. Negyedszer, a savtérképük szépsége és a jó savak divatja is hozzájárul a sikerükhöz, különösen a globális felmelegedés idején, amikor is a jó savú borok a legjobb gasztroborok közé tartoznak.

Borbély Tamás borászatának stílusa egyedi, mérnöki precizitással párosuló maszkulin jegyeket mutat, és gyakran hűvös eleganciát tükröz. A 21 hektáros birtokot, a tomaji pincészetet, ahol a vendégház is található, családjával együtt menedzseli. A borok harmada helyben, a pincészetnél kerül értékesítésre, így a helyi eladás is jelentős szerepet tölt be a borászat életében.

A Borbély Tomaj 2023-as évjáratú borát 3.500 Ft-os áron lehet megvásárolni, mely 90 pontot ért el a borértékeléseken.