Ultrafeldolgozott élelmiszerek és tápértékük

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek elkerülése nem feltétlenül jelenti az egészségesebb étrendet, ha figyelembe vesszük a tápanyagok fontosságát – erre a következtetésre jutott egy friss tanulmány.

A kutatás során kiderült, hogy a tápérték sokkal meghatározóbb lehet, mint az élelmiszerek feldolgozottságának mértéke. Julie Hess táplálkozástudós, a tanulmány vezető szerzője szerint egyértelmű, hogy az alacsony minőségű étrend nem csak a feldolgozatlan élelmiszerekből állhat. Ezt azzal támasztották alá, hogy összehasonlítottak két különböző étrendet, amelyekben az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya eltért (20 illetve 67 százalék), azonban mindkét étrend egészséges táplálkozási mutatója hasonló volt, 43-44 pontot értek el a 100-ból.

Az ultrafeldolgozott ételek kapcsán több tanulmány is felhívta a figyelmet az elhízás, cukorbetegség, rák és demencia kockázatára, ugyanakkor előnyeik is vannak, mint például az alacsonyabb ár és a hosszabb eltarthatóság. Emellett fontos megjegyezni, hogy vannak olyan ultrafeldolgozott termékek, amelyek kifejezetten tápanyagokban gazdagok, mint a dobozos tojásfehérje, az almaszósz vagy az ultraszűrt tej.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy nem az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását szeretnék előtérbe helyezni, hanem azt, hogy az emberek jobban figyeljenek az ételeik tápértékére.