Wim Wenders lesz a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége

A kortárs európai film kiemelkedő alakja, Wim Wenders veszi át a FIAF 2024-es díját a filmmegőrzés terén végzett munkájáért és a filmmegőrzés jelentőségének népszerűsítéséért a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelynek szeptember 17. és 22. között lesz a díszvendége.

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint Wenders, aki a 70-es évek új német filmjének fontos úttörője és a kortárs filmművészet egyik legjelentősebb képviselője, Budapesten fogja átvenni az elismerést. A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) által alapított díjat 2001 óta évente ítélik oda azoknak a személyiségeknek, akik elkötelezettek a világ filmörökségének megőrzése mellett és támogatják a filmarchívumok értékmentő tevékenységét. Korábbi díjazottak között olyan neves alkotók találhatók, mint Martin Scorsese, Ingmar Bergman, Peter Bogdanovich, Liv Ullmann, Agnès Varda, Christopher Nolan, Jean-Luc Godard, Tilda Swinton és Guillermo del Toro.

A díjátadó ünnepséget az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében rendezik meg a Film Maraton keretében. Wenders, aki többek között Cannes-ban és Velencében is díjat nyert, nem csak rendezőként, hanem forgatókönyvíróként, producerként, fotósként és íróként is aktív, és számos dokumentumfilmet is készített. Háromszor jelölték Oscar-díjra, először 2000-ben a Buena Vista Social Club című dokumentumfilmért, 2012-ben a Pina Bausch német koreográfusról szóló Pina című filmért, 2014-ben pedig a Sebastião Salgado fotográfus életét feldolgozó A föld sójáért. 2015-ben a Berlinale tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntette ki életművéért.

A 7. Budapesti Klasszikus Film Maratonon a "Budapest felett az ég: Fókuszban Wim Wenders" szekcióban a rendező tizenkét filmjét mutatják be a magyar közönségnek. A válogatás az Alice a városokban című road movie-val kezdődik, és olyan neves alkotásokat is tartalmaz, mint a Berlin felett az ég és a Párizs, Texas, amelyek számos díjat nyertek, többek között az 1984-es Arany Pálmát. A programban helyet kapnak Wenders ritkán látható filmjei is, mint például Az amerikai barát, A dolgok állása, Az erőszak vége, a Tokyo-Ga, a Villanás a víz felett és A 666-os szoba.

Legújabb filmjét, a Tökéletes napokat, a 2023-as Cannes-i filmfesztiválon is díjazták, és legjobb nemzetközi film kategóriában Oscarra jelölték. A film Japánban játszódik, egy közvécéket takarító, szabadidejét a zenének, olvasásnak és fényképezésnek szentelő férfi monoton napjairól szól. A Tökéletes napok nem hagyományos portréfilm, meditatív hangulatával teret enged a nézőnek az önreflexióra. A film itthon a Cinegón lehet megtekinteni.

(Borítókép: : Wim Wenders 2024. június 23-án. Fotó: Roberto Serra - Iguana Press / Getty Images)