Ki fizet az első randin, mennyi legyen a borravaló, mikor ne beszéljünk róla? - Fontos kérdések és válaszok a pénzről

A pénz kezelése sokak számára okozhat zavart, akár van belőle, akár nincs. Görög Ibolya, a Miniszterelnöki Hivatal volt protokollfőnöke szerint a pénzügyi viselkedés-kultúra alapszabályainak ismerete fontos, bár a magyar társadalom illemtudása megváltozott az elmúlt évtizedekben.

Görög Ibolya szerint a pénz társadalmi megítélése kétértelmű. A gazdagok gyakran titkolják, hogyan szerezték vagyonukat, a szegények pedig szégyellik anyagi helyzetüket. A pénzről beszélni sokszor tabunak számít, különösen, ha valaki a jómódjával villog. Európán kívül azonban kevésbé érzékelhető ez a szemérmesség, például az arab piacokon vagy Kínában, ahol az újévkor hamis papírpénzt égetnek a bőség jeleként.

Az első randin hagyományosan a férfi fizet, de később a pár tagjai ki-ki alapon is rendezhetik a számlát. Üzleti életben a meghívó fél állja a költségeket, akár egy üzletasszony is meghívhat ebédre egy férfi partnert. Ha valaki megkérdezi, hogy "mit szabad neked rendelnem?", az azt jelenti, ő fogja állni a cechet.

A borravaló mértéke kultúránként változik. Japánban például sértésnek veszik, az USA-ban viszont kötelező. Magyarországon, ha az árak tartalmazzák a szervízdíjat, nem szükséges borravalót adni, egyébként 10-15 százalék az elfogadott. Bankkártyával történő fizetés esetén a borravalót készpénzben célszerű odaadni.

A társasági életben az anyagi különbségek hangsúlyozása helyett a jó együttműködés a fontos. A 90-es években megjelent újgazdagok pénzzel való villogása ellenére is igaz, hogy eleganciát és intelligenciát pénzért nem lehet vásárolni, azonban ezek a tulajdonságok tanulhatók.

Ajándékozási szokások terén Görög Ibolya azt javasolja, hogy családi körben az számít, hogy olyasmit adjunk, amit a másik szeretne. Munkahelyen a szóbeli köszöntés is elegendő. Nászajándék esetében, ha csak az esküvőre vagyunk meghívva, nem kötelező ajándékot vinni, de a lakodalomra már illik. Az ajándék értékét nehéz meghatározni, de célszerű annyit rászánni, amennyi az étel-ital ára. Ha a fiatal pár ajándéklistát készít, onnan érdemes választani, vagy megkérdezni őket, mit szeretnének.