„Ez a sérülés brutális” – megszólalt a sportsebész Varga Barnabás állapotáról

Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Varga Barnabás meggyógyuljon, de ilyenkor a nagy kérdés inkább az, hogy lelkileg miként tudja majd feldolgozni a történteket – mondta Knoll Zsolt traumatológus, sportsebész.

Knoll Zsolt, a játékost ellátó Emineo Magánkórház igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva beszélt Varga Barnabás sérüléséről és a felépülés kilátásairól. A magyar válogatott támadóját hétfőn műtötték, és szerdán már elhagyta a kórházat, jelenleg otthonában pihen. A csatárt a skót kapus könyökével találta el az arcán, egy olyan helyen, ahol a csontrendszer nagyon vékony falakból áll, ami következtében összeroppant a koponya orr és szem alatti része. A sérülés súlyosságát jelzi, hogy fennállt a veszélye annak is, hogy a szemgolyó csontos fala megsérül, ami a szemmozgató izmok működését zavarhatta volna meg, vagy akár az izom becsípődését is okozhatta volna.

A sportsebész szerint szerencsére nem a legsúlyosabb törésről van szó, és a rekonstrukció többféleképpen lehetséges volt. A német szakemberek által választott minimális feltárással történő rekonstrukció során belülről, az arcüregen keresztül rögzítették a sérült területet speciális lemezekkel. Knoll hozzátette, hogy a teljes gyógyulás legalább fél évet vesz igénybe, de még az is kérdéses, hogy Varga tudja-e majd folytatni pályafutását.

A gyógyulási folyamatot felgyorsíthatja egy speciális maszk viselése is, amelyet Varga az orra és a sérült terület védelmére fog hordani. A maszk akár egy évig is szükséges lehet, és pszichológiai biztonságot nyújthat a játékos számára a sportsebész véleménye szerint. Ha elkezdi az edzéseket, azt nyilvánvalóan maszkban teszi majd.

Knoll Zsolt, aki gyakorlott csapatorvosként is tevékenykedik, nem látott hibát a mentés során a stuttgarti stadionban. Időben érkezett meg az egészségügyi személyzet, akik eltakarták a bajba jutott játékost, és a koponyasérülést látva azonnal stabil oldalfekvésbe helyezték Vargát, hogy a légútját biztosítsák. A vákuumággyal nem kellett sietniük a mentősöknek, mert a sérülés jellegéből látszott, hogy arra nem lesz szükség, és végül egyszerű hordágyon is kivitték a játékost a pályáról.

Varga Barnabás már Magyarországon épülhet fel a műtét után, és a válogatott támadónál kedden bent járt a magyar csapat több tagja, élükön Marco Rossi szövetségi kapitánnyal és Botka Endrével. A támadó szerdán 12 órakor landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, azóta már hazaért, és otthonában pihen. Varga a Ferencváros hivatalos honlapjának nyilatkozva megköszönte a támogató üzeneteket és elmondta, hogy jó újra itthon lenni, most néhány hét pihenő következik, utána a gyógyulására koncentrál.

A Ferencváros labdarúgócsapatának korábbi, szintén hasonló sérülést átélt játékosa, Julian Koch szerint Varga Barnabás pokoli fájdalmakat él át. Koch, aki jelenleg a Borussia Dortmund második csapatának pályaedzőjeként tevékenykedik, 2018 májusában szenvedett arcsonttörést, és saját tapasztalatai alapján hat–nyolc hét kihagyással kell számolni a műtét után, amikor is maszkban térhetett vissza a pályára. Koch szerint nem szabad semmit sem siettetni, türelmesnek kell lenni, és biztos benne, hogy Varga fel fog épülni, és remélhetőleg minél előbb újra teljes értékű futballistaként számolhatnak vele a Fradi és a válogatott. Hozzátette, hogy egy idő után az az érzés, hogy mi történik, ha valaki eltalálja az arcomat, elmúlt, és szerencsére azóta sincs fájdalma.