Vezetőedző váltás a kardvívóknál az olimpia előtt

Harmincegy nappal a párizsi olimpia kezdete előtt távozik a magyar kardvívó válogatott vezetőedzője, Decsi András, miután a Magyar Vívószövetség elnöksége egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány javaslatát az utazó csapat összetételéről.

A szövetség honlapján közzétett közlemény szerint a döntést a szakmai testülettel és a szövetségi edzőkkel való konzultáció után hozták meg. A férfi kardvívók közül Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András egyéniben és csapatban is részt vesznek az olimpián, míg Rabb Krisztián csapatban kaphat szerepet.

A 22 éves Rabb Krisztián, aki a bázeli Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett a csapattal, Decsi Tamás helyére került be az utazó keretbe. Ez a változás vezetett Decsi András vezetőedző lemondásához, aki az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a szakmai testület, mely más fegyvernemek képviselőiből állt, nem fogadta el az általa benyújtott előterjesztést, amely az elmúlt nyolc év sikereit figyelembe véve a meglévő csapatot javasolta az olimpiára.

Decsi András szerint a döntés „borzasztó sokként” érte, és úgy érezte, hogy a szakmai meglátásait kétségbe vonták, ami miatt úgy döntött, hogy lemond a vezetőedzői posztról. Kiemelte, hogy számára nem a testvére, Decsi Tamás szereplése volt az elsődleges, hanem a magyar csapat sikeressége.

A Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat korábban világbajnoki címet és olimpiai bronzérmet is nyert, azonban Decsi Tamásnak az idei szezonban nem voltak kiemelkedő eredményei, míg Rabb Krisztián egyéniben és csapatban is jól vívott. A Nemzetközi Vívó Szövetség adatai szerint Rabb idén a ranglista 47. helyén áll 34 ponttal, míg Decsi csak az 51. helyen 32,5 ponttal. Decsi a napokban véget ért Eb-n egyéniben visszalépett sérülés miatt, de a csapatversenyre, ahol aranyérmet nyertünk, visszatért.

A vívóberkekben már korábban is felmerült, hogy a kardcsapat sorsa a Decsi család kezében van, hiszen András a vezetőedző, édesapjuk, Decsi István pedig a szövetség kard fegyvernemi szakági bizottságának vezetőedzője volt. Decsi Tamás a csapat kijelölése után közösségi oldalán köszönetet mondott a támogatásért és készenlétét fejezte ki a további szolgálatra.

A szövetség döntése értelmében a női kardozók közül Szűcs Luca, Pusztai Liza, Márton Anna egyéniben és csapatban, Battai Sugár pedig csapatban kap lehetőséget. Férfi párbajtőrben Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor egyéniben és csapatban, Nagy Dávid pedig csapatban csereként lép pástra. A tőröző Pásztor Flóra és Dósa Dániel, valamint a párbajtőröző Muhari Eszter egyéni kvótát szerzett. A magyar vívók Párizsban az eddigi legtöbb, összesen 15 kvótát harcolták ki.

Az MTI érdeklődésére a szövetség úgy reagált: Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik, semmilyen hivatalos nyoma nincs a lemondásának, az elnökségi ülésnek pedig a csapatkijelölés volt a témája.