Franciaország a negyeddöntőben az Eb-n, öngóllal ejtették ki Belgiumot

A francia labdarúgó-válogatott egy öngólnak köszönhetően 1–0-ra legyőzte Belgiumot, így bejutott az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe, anélkül, hogy akcióból gólt szerzett volna a tornán.

A 2018-as világbajnokság és a Nemzetek Ligája után ismét egy nagy tornán találkozott a két csapat, ezúttal a nyolcaddöntőben. A franciák, akik a 2022-es világbajnokságon is döntőig jutottak, a csoportkörben nem szereztek akciógólt: az osztrákok elleni öngól, a hollandok elleni döntetlen és a lengyelek elleni büntetőgól révén jutottak tovább. A legutóbbi Európa-bajnokságon és a katari világbajnokság döntőjében tizenegyesekkel szenvedett vereséget a csapat.

A mérkőzés elején a franciák támadólag léptek fel, Adrien Rabiot és Antoine Griezmann is veszélyeztetett, de a belgák kontrái is jelentettek fenyegetést. Az első félidő legnagyobb helyzetét Marcus Thuram fejesével jegyezhettük fel, de gól nélküli döntetlennel zárult a játékrész.

A második félidőben a franciák fokozták a nyomást, Tchouaméni és Mbappé is próbálkozott, de a belgák is megmutatták, hogy veszélyesek tudnak lenni. Didier Deschamps és Domenico Tedesco is változtatott a csapaton, de a gólra egészen a 85. percig kellett várni, amikor is Randal Kolo Muani lövését Vertonghenen megpattanva a belga kapuba küldte.

A franciák következő ellenfele a Portugália–Szlovénia mérkőzés győztese lesz a hamburgi negyeddöntőben.

Labdarúgó-Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Franciaország–Belgium 1–0 (0–0)

Gólszerző: Vertonghen (öngól, 85.)