Marad a hármas szintű terrorkészültség Belgiumban

Belgiumban a hármas szintű terrorkészültség marad érvényben, amelyet 2023 októberében vezettek be, miután egy, magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának valló ember meggyilkolt két svéd futballszurkolót az országban.

A belga terrorelhárítás (OCAD) vezetője, Gert Vercauteren csütörtökön bejelentette, hogy Belgiumban feltehetően a nyár végéig marad a hármas szintű terrorkészültség a négyfokozatú skálán. Vercauteren szerint Belgium súlyos fenyegetéssel néz szembe, és ez a nyár végéig aligha változik.

A hármas szintű terrorkészültséget az országban használt négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán 2023 októberében vezették be, az említett terrortámadás után. Vercauteren hozzátette, hogy a terrorfenyegetettséget vélhetően az októberi terrortámadás nélkül is megemelték volna.

Ez a szint fokozottabb ellenőrzést jelent a rendőrség és a biztonsági erők részéről, beleértve a nyár jelentősebb eseményeit is.

Az OCAD éves jelentése szerint tavaly összesen 332 bejelentés érkezett a hatóságokhoz lehetséges terrortámadásokról vagy egyéb szélsőséges cselekményekről; ez 41 százalékkal több, mint a 2022-es adatok.

A jelentés kiemeli, hogy egyre nehezebb meghatározni, milyen ideológiai megfontolásból érkezik a fenyegetés. Az elkövetők motivációi egyre változatosabbak, és nem mindig azonosítják magukat egy-egy terrorszervezettel. Több esetben pszichológiai tényezők vagy bizonyos szimbolikus események is kiváltó okként szolgálnak.

Az iszlamista hátterű fenyegetések a leggyakoribbak, több mint 40 százalékkal, míg hat százalék köthető külföldi ellenzéki csoportokhoz, öt százalék szélsőjobboldali, egy százalék pedig szélsőbaloldali szervezetekhez.