Elfoglalt belvárosok, lezárt autópálya-felhajtók, traktoros felvonulások – hétfőn Németország-szerte több száz kisebb vagy nagyobb kormányellenes megmozdulást tartottak és tartanak, ezek pedig várhatóan egész héten folytatódnak majd – írja elemző cikkében a Telex.

Berlinben a Brandenburgi kapu környékét több száz traktor foglalta el, a lezárások miatt pedig felmerült, hogy az iskolák átálljanak az online oktatásra. A demonstrációk a közlekedés mellett a gazdaságot is durván érintik, többek között az emdeni Volkswagen-gyárat le kellett állítani, mert a dolgozók nem értek be a munkába.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a német alkotmánybíróság nem engedte meg a kormánynak, hogy hitelből egészítse ki a költségvetést, ők így a gazdákat is érintő megszorításokba kezdtek.

A költségvetéstől függetlenül nagy az elégedetlenség a német kormánnyal, főleg, amiért a német gazdaság tavaly recesszióba került, és várhatóan idén sem tud kimászni onnan.

A német kormány helyzetét tovább nehezíti, hogy a koalícióban részt vevő zöldek és liberálisok pont egymással ellenkező elképzelések szerint kormányoznák az országot, és folyamatosan keresztbe tesznek egymásnak.

A tüntetéseket a gazdák szervezték és ők is adják azok magját, de sok helyen csatlakoztak hozzájuk a fuvarozó cégek, és szolidaritásukat fejezték ki a vendéglátásban dolgozók is.

Szerdától péntekig ráadásul várhatóan a vasutasok is sztrájkolni fognak, amivel még inkább megbéníthatják az országot. Az eseménysorozatot jövő hétfőn egy nagy berlini tüntetés zárhatja majd le.

A tüntetéseket maguk a résztvevők hívják parasztlázadásnak, utalva az 1524-es németországi parasztlázadásokra.

A német gazdák még decemberben kezdtek tüntetni, amikor kiderült, hogy a kormány a költségvetési hiányt az agrárszektor néhány adókedvezményének megvonásából tervezi betömni.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger