Dobrev Klára kritikája Orbán Viktor külpolitikájáról

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, az Inforádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok víziójáról, és bírálta Orbán Viktor külpolitikáját, amely szerinte nem szolgálja a magyar emberek biztonságát.

Dobrev Klára az Inforádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államokról, mint egy olyan erős föderális Európáról, ahol a nemzetállamok szuverenitása nem veszne el, sőt, Magyarország még erősödne is, ha erős szövetségek tagja lenne. A június 9-i EP-választás tétjét a biztonság és Orbán Viktor legitimitása jelenti, és ha Orbán elveszítené legitimitását, előrehozott választást követelnének – mondta Dobrev. A műsorvezető kérdésére, hogy naponta követelnék-e az előrehozott választást, Dobrev azt válaszolta: „Naponta óránként, percenként, és nem csak beszélünk róla, hanem tesszük, megyünk minden nap”.

Dobrev Klára kritizálta Orbán Viktor külpolitikáját, amely szerinte a magyar emberek biztonságát nem szolgálja, mert gyengíti az EU-t és a NATO-t. A moszkvai pátriárka, Kirill szankciók alóli kivonását példaként hozta fel, amivel szerinte Orbán Viktor kiüresítette a vétó intézményét az EU-ban.

Az EP-listavezető elképzelt erős Európájának saját hadserege, hadiipara, hírszerzése és egységes külpolitikája lenne. A szíriai rendezésről szóló tárgyalásokat említette példaként, ahol az EU nem volt képviselve, ami szerinte nem fordulhatna elő, ha Európa minden tárgyaláson ott ülne az asztalnál. A közös külpolitika nem a szuverenitás feladását, hanem megosztását jelentené, amire példaként az eurót hozta fel.

A műsorban szó esett a migrációról, a munkaerőpiacról és az akkumulátorgyárakról is. Dobrev szerint a magyar dolgozók százezrei mentek külföldre Orbán gazdaságpolitikája miatt, ami munkaerőhiányhoz vezetett, és most vendégmunkásokat toboroznak. Az akkumulátorgyárakat illetően pedig úgy vélekedett, hogy Magyarország csak összeszerelő üzem lesz, mivel nincs elég víz és technológiai központok sem épülnek.