A Medián felmérése szerint szorosabb a verseny a Fidesz és a Tisza Párt között

A Medián legújabb közvélemény-kutatása alapján a Tisza Párt növelte támogatottságát, míg a Fidesz népszerűsége csökkent.

A hvg360 által közzétett információk szerint a Medián friss felmérésében a Tisza Párt javított pozícióin, míg a Fidesz támogatottsága mérséklődött. A kutatás eredményeit az április 26. és 29. között végzett országos reprezentatív minta alapján állapították meg, és a teljes eredménysor elkészültével kiderült, hogy a Fidesz támogatottsága a biztos szavazók körében 46 százalékról 45 százalékra csökkent, míg a Tisza Párté 24 százalékról 25 százalékra nőtt.

A Fidesz támogatottsága a választani tudók körében 45 százalékról 44 százalékra csökkent, míg a biztos szavazók esetében 46 százalékról 45 százalékra mérséklődött. Ezzel szemben a Tisza Párt támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében 16 százalékról 17 százalékra nőtt, a választani tudók és a biztos szavazók körében pedig egyaránt egy százalékpontos javulást ért el, 22-ről 23-ra, illetve 24-ről 25-re emelkedett.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a választani tudók körében 7 százalékról 6 százalékra csökkent. A Momentum a biztos szavazók 5 százalékára számíthat, ami egy százalékpontos javulás a korábbi adatokhoz képest. Vona Gábor vezette Második Reformkor pártja viszont javított, a választani tudók 2 százaléka támogatja őket. Azoknak az aránya, akik nem szavaznának vagy nem tudják, kire adják a voksukat, 28 százalékról 27 százalékra csökkent.

A teljes népességen belül a Fidesz 32 százalékon áll, míg a Tisza Pártot a korábban jelzett 16 százalék helyett 17 százalékra mérték. Az új eredmények alapján a DK-MSZP-Párbeszéd 9 százalékon, Mi Hazánk és a Mindenki Magyarországa Néppárt 2-2 százalékon, a Jobbik és az LMP pedig 1-1 százalékon állnak.

Az Európai Parlamenti választásokon való részvételhez szükséges aláírásokat eddig csak öt párt nyújtotta be, köztük a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Tisza Párt, a Kétfarkú Kutya Párt és a Megoldás Mozgalom. Más pártok, mint például a DK-MSZP-Párbeszéd, a Momentum Mozgalom, a Jobbik és Jakab Péter Nép Pártja még nem adták be az aláírásaikat, sorsuk a következő két napban dől el. Magyar Péter pártjának 19 tagja van, és élő adásban beszélt a támogatóiról és az uniós politikáról a Discordon.

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője szerint pártja nélkül senki sem tud majd többséget szerezni a fővárosi közgyűlésben. A Tisza Párt az európai parlamenti választások mellett a fővárosi önkormányzati választáson is el fog indulni június 9-én, és fontolgatják a saját fővárosi lista állítását. Magyar Péter szerint a Tisza Párt olyan eredményt fog elérni Budapesten, hogy a párt képviselői nélkül senki sem tud majd többséget szerezni a közgyűlésben. A Tisza Párt alelnökét arról kérdezték, hogy összefognának-e helyi civilekkel, mire ő azt válaszolta, hogy bonyolult kérdésről van szó, de dolgoznak rajta, hogy minden megyében el tudjanak indulni. Magyar hozzátette, hogy már legalább 1500-2000 levelet kaptak a lehetséges önkormányzati együttműködésekkel kapcsolatban, és több megyében is tárgyalnak egy-egy civil lista támogatásáról.