Szaúd-Arábiában 11 év börtönbüntetésre ítéltek egy nőjogi aktivistát

Szaúd-Arábiában Manahel al-Otaibi nőjogi aktivistát 11 év börtönbüntetésre ítélték öltözködése és nézetei miatt, aki a nőkre vonatkozó gyámsági rendszer eltörlését követelte.

Manahel al-Otaibi, aki a nők jogaiért küzdött, és szembehelyezkedett azzal a szaúdi gyámsági rendszerrel, amely a férfi hozzátartozók beleegyezését teszi szükségessé minden jelentős döntés meghozatalához, "terrorista bűncselekmények" vádjával került börtönbe. A jogvédő szervezetek szerint az aktivistát öltözködési döntései és a női jogok támogatása miatt ítélték el, és haladéktalan szabadon bocsátását követelik.

Az aktivista elleni vádakat a terrorellenes bűncselekményekre szakosodott büntetőtörvényszék januárban tárgyalta, és az ítéletet főként az öltözködési szokásaira, valamint a közösségi médiában megfogalmazott nézeteire alapozták.

A szaúdi kormány az ENSZ különleges jelentéstevőinek megkeresésére megerősítette, hogy Otaibit valóban "terrorista bűncselekmények" miatt ítélték el.

Otaibi 2022 novemberében került őrizetbe, és a jogvédők szerint a rijádi börtönben fizikai és pszichológiai bántalmazás érte.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös 2017 óta több gazdasági és társadalmi reformot vezetett be, amelyek között szerepelt az ország gazdaságának diverzifikálása, a nők autóvezetésének engedélyezése és a vallási vezetők társadalmi hatalmának korlátozása. Azonban ezek a reformok a másként gondolkodókkal szembeni kemény fellépéssel is együtt jártak.