A forint izgalmas napja

Szerdán a forint jelentős mozgásra készül, miközben a piacok az amerikai Fed kamatdöntő ülésére várnak, amelynek eredményét este 8 órakor ismerhetjük meg. A dollár erősödése ellenére a forint stabilnak tűnik, és esély mutatkozik egy fontos technikai szint letörésére.

Az amerikai jegybank üzenetei és a gazdasági adatok értelmezése kulcsfontosságú lesz a piacok számára. A dollár kedden délután óta erősödött az euróval szemben, a kedd délutáni 1,0720-ról ma kora reggelre 1,0650-ig emelkedett. Európában május elseje miatt munkaszüneti nap van, így a tőzsdék zárva tartanak, kivéve a brit tőzsdét, de az elektronikus devizapiacokon a kereskedés zavartalan.

A forint már hétfőn megközelítette az euróval szembeni 390-es szintet, és bár nem volt jelentős erősödés, szerda reggelre egy erősödési hullámot mutatott, 390,6-ig. A dollár/forint jegyzések is csökkentek, 366,5 körülig ereszkedtek.

A piacok most figyelemmel kísérik a Fed döntését és annak hatásait a forint árfolyamára. Az illikvid kereskedés mellett azonban óvatosnak kell lenni az árfolyammozgások értelmezésében. Az amerikai magánfoglalkoztatás áprilisban a várakozásokat meghaladó mértékben, 192 ezerrel bővült, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiac továbbra is erős lendületet tart fenn a második negyedév kezdetén. Ez az eredmény felülmúlta a közgazdászok által előzetesen várt 175 ezres növekedést, ami nehéz helyzetbe hozhatja a Federal Reserve-t a szerdai döntése előtt.

Az iparági bontásban az építőipar kiemelkedően teljesített, 35 ezer új munkahellyel bővülve. Ezt követte a kereskedelem, szállítás és közüzemi szolgáltatások területe 26 ezerrel, valamint a szakmai és üzleti szolgáltatások, illetve a pénzügyi tevékenységek egyaránt 22 ezer új állással. A feldolgozóipar is pozitív képet mutatott 9 ezerrel, míg az információs ágazatban csökkenés volt tapasztalható 4 ezer fővel.

A bérek tekintetében az áprilisi adatok szerint azon munkavállalók esetében, akik nem váltottak munkahelyet, éves összevetésben 5,0%-os növekedést regisztráltak, ami kisebb mértékű emelkedésnek számít a márciusi 5,1%-os bérnövekedéshez képest. A munkahelyet váltók bérei viszont lassabb ütemben, 9,3%-kal nőttek áprilisban a márciusi 10,1%-os emelkedés után.

Az ADP jelentése fontos előzménye a Munkaügyi Minisztérium részletesebb és nagyobb figyelmet kapó foglalkoztatási jelentésének, és a Federal Reserve tisztviselőinek döntéseit is befolyásolhatja ez az adatsor. Jelenleg nem várható kamatláb-változtatás a Fed részéről; az irányadó kamatláb július óta változatlanul 5,25%-5,50% között van. A dollár viszont így is megütötték a bejelentéskor.

Az Egyesült Államokban márciusban az üres álláshelyek száma hároméves mélypontra esett, és a felmondások száma is csökkent, jelezve a feszült munkaerőpiaci környezet enyhülését. Az üres álláshelyek száma ebben a hónapban 325 ezerrel csökkent, elérve a 8,488 milliót, ami 2021 februárja óta a legalacsonyabb érték. A korábbi hónapban, februárban az üres álláshelyek számát felülvizsgálták, így az 8,756 millióról 8,813 millióra nőtt. Elemzők márciusra 8,686 millió betöltetlen pozíciót vártak. Az álláslehetőségek csökkenése mellett márciusban az állásukat felmondók száma is visszaesett, 198 ezerrel zuhanva egészen 3,329 millióig. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a munkavállalók kevésbé hajlandóak elhagyni jelenlegi munkahelyüket. A pénzügyi piacok most szeptemberre tolják az esetleges kamatcsökkentés várható időpontját.