Yellen felhívja Európát a kínai túltermelés elleni fellépésre

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Európa egységes frontot kell, hogy képezzen Kína ipari túlkapacitásának kezelésében, hogy a gyártóipar mindkét kontinensen versenyképes maradhasson.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere Frankfurtban tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az USA és Európa összehangoltan kell, hogy fellépjen Kína ipari túltermelése ellen. Megjegyezte, hogy a G7 országok pénzügyminiszterei megosztják az Egyesült Államok aggodalmait a tiszta energia szektorban érvényesülő kínai dominanciával kapcsolatban.

Yellen szerint nem szükséges a kereskedelmi intézkedések részletes koordinációja, de fontos egy erős közös álláspont kialakítása Kínával szemben. Felhívta a figyelmet arra, hogy Kína iparpolitikája veszélyezteti nemcsak az amerikai és európai vállalatokat, hanem a feltörekvő piacok ipari fejlődését is.

Az Egyesült Államok válaszként új vámokat jelentett be, többek között kínai elektromos járművekre és napenergia-termékekre, ezzel is jelezve, hogy komolyan veszik a kínai verseny által jelentett kihívásokat. Yellen kiemelte, hogy a Biden-kormányzat célja az amerikai munkavállalók és vállalkozások védelme a tisztességtelen versennyel szemben, valamint a zöld technológiai ágazat globális fejlődésének elősegítése.

A pénzügyminiszter beszédében említést tett arról is, hogy az Európai Unió és más országok hasonlóan vizsgálják a kínai termékekkel kapcsolatos lehetséges kereskedelmi jogorvoslati lehetőségeket. Yellen kiemelte a G7-országok fontosságát abban, hogy Ukrajnának jelentős segítséget nyújtsanak az orosz vagyon befagyasztásából származó források felhasználásával.

Az olaszországi Stresában megrendezésre kerülő G7 találkozón a fenti kérdések is napirendre kerülnek majd. Yellen hangsúlyozta a sürgősséget és létfontosságot, hogy közösen találjanak megoldást arra, hogyan használható fel Ukrajna javára a befagyasztott orosz eszközök összege, és sürgette az Egyesült Államok és az Európai Unió együttes fellépését az orosz agresszióval és más globális kihívásokkal szemben.

: Reuters