Argentínában rohamosan nő az infláció és a metrójegy árak, Milei elnök pedig diplomáciai botrányba keveredett

Argentínában sokan várták Javier Milei elnök munkásságának kezdetét, de az új államfő által bevezetett intézkedések és a nemrég kirobbant diplomáciai botrány miatt egyre többen elégedetlenkednek. A metrójegy ára például háromszorosára nőtt, és a szakértők szerint a legnehezebb időszak még csak most következik.

Javier Milei elnök beiktatása óta az argentinok egyre nagyobb mértékű inflációt és megélhetési nehézségeket tapasztalnak. Az Economxnak nyilatkozó Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora szerint az elégedetlenség és a tüntetések erősödni fognak, mivel Milei támogatói is csalódottak lehetnek a lassú eredmények miatt.

Az argentin infláció áprilisban lassult, először esett egy számjegyű tartományba Milei elnöksége alatt, de éves viszonylatban a helyzet továbbra is aggasztó, több évtizedes távlatban is a legmagasabb, 289,4 százalékos áremelkedést mutatva.

Milei radikális mentőcsomagot hozott, amelynek része volt a nemzeti valuta több mint 50 százalékos gyengítése és az állami kiadások csökkentése. A közlekedési támogatások megvonása miatt Buenos Airesben egy metrójegy ára egyik napról a másikra 125 pesóról 574 pesóra ugrott.

A lakosság természetesen reagál a nehézségekre, rendszeresek a tüntetések és sztrájkok, májusban például zárva maradtak az iskolák, bankok és számos üzlet, valamint a vonat- és metróközlekedés is szünetelt.

Nagy Sándor Gyula szerint a jelenlegi helyzet még csak a kezdet, és a parlament alsóháza csak néhány héttel ezelőtt fogadta el az államfő gazdasági reformcsomagjának egy részét, a felsőház még megakaszthatja ezt a folyamatot. A fontos elosztó rendszereket, mint a nyugdíj vagy az egészségügy, még nem érintették, ehhez már parlamenti jóváhagyás szükséges.

A termékek ártámogatásainak megszüntetése inflációgerjesztő hatással bírt, de a szakértő szerint ezek csak egyszeri nagyobb áremelést jelentenek, és infláció terén jelentősebb javulás legkorábban 2025 elején várható.

Milei a kampány során több ígéretet is tett, például a jegybank megszüntetését és a peso dollárra váltását javasolta, de ezekről azóta hallgat. Nagy Sándor Gyula szerint a dollarizáció valószínűleg az elnök hosszú távú tervei között maradt, de jelenleg más, égetőbb problémák megoldására koncentrál.

A Milei elnökségét tovább bonyolítja egy friss diplomáciai incidens, amely során Spanyolország végleg hazahívta nagykövetét Argentínából. Milei a globális szélsőjobboldal csúcstalálkozóján tett megjegyzéseivel arra célzott, hogy Begoña Gómez, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felesége „korrupt”. Spanyolország balközép kormánya elítélte Milei „frontális támadását” a demokrácia ellen, és nyilvános bocsánatkérést követelt, amit Milei visszautasított.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter bejelentette, hogy a Buenos Airesbe delegált legfőbb megbízottja, María Jesús Alonso Jiménez nem tér vissza a posztjára. Milei válaszul „arrogáns szocialista baromság”-nak nevezte a lépést, de azt mondta, nem fogja megismételni ugyanezt a hibát az argentin spanyolországi nagykövetének visszahívásával.

A brazil baloldali elnök, Luiz Inácio Lula da Silva Munkáspártja „szánalmasnak” nevezte Milei Gómezzel és Sánchezzel kapcsolatos megjegyzéseit, amik szerintük egy ultrakonzervatív kísérlet részei, hogy politikai instabilitást okozzon, és aláássa a demokráciát.

Milei szóvivője, Manuel Adorni visszautasította a vádakat, azzal vádolva Sánchez kormányának tagjait, hogy az argentin elnök elleni alaptalan támadásokkal indították a vitát. Az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) túlreagálással, képmutatással, a júniusi EP-választások előtt politikai célokra való felhasználással, és az argentin piacra szállító spanyol cégek életének megnehezítésével vádolta Sánchezt.