Palesztinpárti tüntetők zavarták meg az izraeli nagykövet beszédét Budapesten

Palesztinpárti tüntetők zavarták meg Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet beszédét egy budapesti konferencián, amelyet a Duna Intézet szervezett. Az incidens 2023. október 7-én történt egy olyan konferencián, amely a nők elleni szexuális erőszakról szólt, és ahol az izraeli védelmi erők (IDF) egyik szóvivője is részt vett. A tüntetők a "Szabad Palesztinát" és a "folyótól a tengerig" követelték, és akadályozták az épület bejáratát, ami végül a nagykövet távozásához vezetett.

A konferencia a nők és férfiak elleni szexuális erőszakról folytatott megbeszélése ellenére folytatódott, de a nagykövet elhagyta a helyszínt a zavarok miatt. Jelenleg a Hamász 128 izraeli foglyot tart fogva Gázában, köztük 16 nőt. Sheryl Sandberg célja, hogy dokumentumfilmjével, a Screams Before Silence-szal rávilágítson ezekre a bűncselekményekre.

Shirel Liberman izraeli influenszer, a konferencia egyik előadója rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy egy olyan eseményt zavartak meg, amely éppen az október 7-én történt nők és férfiak elleni szexuális erőszakról szól: „És ezt tartották a megfelelő helynek arra, hogy sikoltozzák és kiabálják az értelmetlen propagandájukat és dezinformációjukat” - nyilatkozta a Heteknek. Liberman kiemelte, hogy mindannyian nyitottak a párbeszédre és készek arra is, hogy beszéljenek és válaszoljanak a nehéz kérdésekre is. „Amit viszont ma láttunk, az ennek a teljes ellentéte - kizárólag a provokáció, és a megzavarás volt a cél” - mondta az influenszer. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy ennek ellenére ők továbbra is tántoríthatatlanul és határozottan kiállnak az igazságuk mellett.