A Fed döntéshozója szerint korai lenne a kamatcsökkentés

Az amerikai jegybank szövetségi jegybankára, Christopher Waller szerint még több kedvező inflációs adatra van szükség ahhoz, hogy a monetáris politika enyhítését támogassa. A Deutsche Bank vezető közgazdásza, Matthew Luzzetti szerint a kamatcsökkentés legkorábban szeptemberben kerülhet szóba.

Christopher Waller, a Federal Reserve (Fed) szövetségi jegybankár szerint az áprilisi inflációs adatok ugyan pozitívak, de még számos hasonló jelentés szükséges ahhoz, hogy kamatcsökkentést fontoljanak meg. Waller a Peterson Institute for International Economics előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a munkaerőpiac jelentős gyengülése nélkül további jó inflációs adatokra van szükség a monetáris politika enyhítéséhez.

Matthew Luzzetti, a Deutsche Bank amerikai vezető közgazdásza szerint Waller a szeptemberi ülésre utalhatott, mint a kamatcsökkentés lehetséges időpontjára. Luzzetti egy interjúban elmondta, hogy a Fed várhatóan decemberig kivár a politika enyhítésével.

A Fed jelenleg az irányadó kamatlábat 5,25%-5,5%-os sávban tartja, és Waller szerint az áprilisi CPI-adatok azt mutatják, hogy a 2%-os inflációs cél felé haladás valószínűleg újraindult. Ebből következően Waller úgy véli, hogy további kamatemelésekre nincs szükség.

Waller a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy ha a következő három-öt hónapban az adatok tovább lágyulnak, akkor a kamatcsökkentést az év végén érdemes megfontolni.

A Fed tisztviselői nem adtak konkrét naptári dátumot az első kamatcsökkentésre vonatkozóan, de a származtatott piacokon a kereskedők szeptemberi kamatcsökkentésre számítanak.

Waller szerint az áprilisi adatok azt jelzik, hogy a monetáris politika hatékonyan mérsékli az aggregált keresletet, ami hozzájárul az infláció csökkentéséhez. Az ISM gyári és szolgáltatóipari felmérések zsugorodási tartományban voltak áprilisban, ami négy év óta nem fordult elő, és az áprilisi kiskereskedelmi értékesítési adatok is laposak voltak.

Waller, aki korábban közgazdaságtant tanított a Notre Dame Egyetemen, az áprilisi CPI-adatokra "C+"-t adott, jelezve, hogy bár nem kiemelkedőek, de nem is buktak meg. Hozzátette, hogy az első negyedév magasabb inflációját sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A Fed-kormányzó megjegyezte, hogy a gazdaság lassítását célozzák, de nem szeretnék, ha a kereslet összeomlana. Jelenleg nincs olyan jel, ami aggodalomra adna okot a gazdaság állapotával kapcsolatban, és Waller szerint ha a kamatszinten maradnak a következő három-négy hónapban, akkor a gazdaság nem kerül a szakadék szélére.