Utas halála és több sérült egy Londonból Szingapúrba tartó repülőgépen

Egy 73 éves brit férfi, Geoffrey Kitchen, aki gloucestershire-i színházi igazgató volt, életét vesztette és legalább harminc másik megsérült a Singapore Airlines egyik járatán, amely Londonból Szingapúrba tartott, miután a Boeing 777-300ER típusú repülőgép erős légörvénybe került.

Az Associated Press által elemezett FlightRadar24 adatok szerint a repülőgép több mint 11 ezer méteres magasságban repült, majd nem sokkal 8 óra (GMT) után hirtelen, körülbelül 3 perc alatt 9400 méter magasságig zuhant. A gép alig 10 percig maradt ebben a magasságban, majd gyorsan ereszkedett, és alig fél óra alatt landolt Bangkokban. A tervezett útvonaltól eltérve a járatot Bangkokba irányították át, ahol kényszerleszállást hajtott végre. A légitársaság közleményében megerősítette, hogy a fedélzeten összesen 211 ember tartózkodott az incidens idején, beleértve a 18 fős személyzetet is. A Singapore Airlines részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, és bővebb tájékoztatást ígért a későbbiekben. Az SQ321-es járat útközben súlyos légörvénybe került, és az utasszállító gép végül helyi idő szerint kedden 15:45-kor landolt Bangkokban.

A Boeing 777-300ER típusú gép hétfő éjszaka szállt fel a londoni Heathrow repülőtérről, és a magyar légtéren is áthaladva tartott a Távol-Keletre. A légitársaság együttműködik a thaiföldi hatóságokkal az utasok orvosi ellátása érdekében, és egy csapatot is küldtek Bangkokba, hogy minden további szükséges segítséget megadjanak az utasoknak. A turbulencia a repülés velejárója, azonban az ehhez hasonló súlyos incidensek nagyon ritkák.

Az egyik utas, a 28 éves Dzafran Azmir a Reutersnek azt mondta, a gép hirtelen elkezdett felfelé dőlni, és rázkódni, majd nagyon hirtelen egy nagyon drámai zuhanás következett be, így mindenki, aki ült és nem volt bekötve, azonnal a mennyezetnek csapódott. A Singapore Airlines nem közölte, hogy a sérülések és a haláleset pontosan mikor következett be, de egy, a Reutersnek nyilatkozó utas szerint a turbulencia miatt a biztonsági övet nem viselők a poggyásztartókba csapódtak.

A Singapore Airlines a világ egyik vezető légitársasága, az elmúlt években nem történt komolyabb incidensük. Utolsó, áldozatokkal járó balesete egy Szingapúrból Tajpejen át Los Angelesbe tartó járatával volt: a gép 2000. október 31-én nekiütközött a tajvani Taojüan nemzetközi repülőtér építkezési berendezéseinek, miután rossz futópályáról próbált felszállni. A balesetben a fedélzeten lévő 179 ember közül 83-an meghaltak.

Az idős férfi, aki vélhetően szívrohamban hunyt el, az utasok próbálták meg újraéleszteni, sikertelenül. A felesége, Linda kórházba került, de az ő állapota egyelőre nem ismert. Andrew Davies, egy másik utas, az X-en számolt be a feszült pillanatokról, amikor a gép hirtelen zuhanása miatt sok utas a levegőbe repült és nekicsapódott a csomagtartóknak, ezért sok volt a fejsérülés és a vérző fül. Davies szerint az utaskísérő személyzet egyik tagja azt mondta neki, hogy ez volt „messze a legrosszabb az elmúlt harminc év repülése során”. A közösségi oldalakon több fotó és videó jelent meg, amelyeken jól látszik a turbulencia okozta pusztítás. Beszámolók szerint a Bangkokban kényszerleszállást végrehajtó gép kiürítése másfél órán át zajlott.