Magyar siker a párbajtőrözők között Párizsban

A magyar férfi párbajtőrcsapat aranyérmet nyert a párizsi olimpián, ezzel véget vetve az 52 éves aranyérem nélküli időszaknak. A csapat, melynek tagjai Andrásfi Tibor, Koch Máté, Siklósi Gergely és Nagy Dávid, 26-25-ös eredménnyel győzte le a címvédő japán csapatot a döntőben.

A magyar csapat először 1972-ben, Münchenben nyert aranyérmet a férfi párbajtőr csapatversenyben, akkor Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István és Schmitt Pál alkották a csapatot. A mostani győzelemmel a magyar küldöttség hatodik érmét és harmadik aranyát szerezte meg a párizsi olimpián.

A magyar csapat a döntő előtt legyőzte a világranglista-vezető francia csapatot, nyolc győzelemmel kilenc asszóban biztosítva a továbbjutást. Siklósi Gergely, a magyar csapat egyik tagja, előre megjósolta a győztes taktikát a franciák ellen, amikor azt mondta: "Ritmusban kell maradnunk és meg kell vitatnunk a taktikát a döntő előtt." A magyar csapat tökéletesen hajtotta végre a stratégiát, legyőzve a házigazda nemzetet.

A magyar csapat sikerét korábbi győzelmeik is elősegítették a japánok ellen világkupa-versenyeken, beleértve egy nemrégiben Heidenheimben, Németországban aratott győzelmet. A döntő mérkőzés izgalmas volt, mindkét csapat minden pontért küzdött, a magyar csapat azonban nagy ügyességet és eltökéltséget mutatott, végül megszerezve a győzelmet.

A bronzéremért folyó mérkőzésen a cseh csapat 43-41-re legyőzte Franciaországot egy szorosan megküzdött meccsen.

A magyar férfi párbajtőrcsapat győzelme a párizsi olimpián történelmi jelentőségű, véget vetve az 52 éves aranyérem nélküli időszaknak. A csapat Andrásfi Tibor, Koch Máté, Siklósi Gergely és Nagy Dávid összetételében Kazahsztánt 45-30-ra győzte le a negyeddöntőben, majd Franciaországot is ugyanezzel az eredménnyel az elődöntőben. A döntőben Siklósi Gergely nyerte meg az utolsó asszót, ezzel biztosítva Magyarország hatodik érmét az olimpián.

A magyar csapat a döntőben 7-6-ra vezetett az első kör után, és 14-11-re a második kör után. A záró körben szoros csata folyt, végül Magyarország 20-18-ra nyert, Siklósi Gergely az utolsó másodpercekben biztosítva a győzelmet. Ez a siker Magyarország 39. olimpiai aranyérmét jelenti, és a férfi párbajtőr csapatversenyben a negyedik aranyat az olimpiai történelemben.

Siklósi Gergely, aki az utolsó asszót nyerte meg, elmondta, hogy a döntőben nagyon magabiztos volt és tudta, hogy nem veszíthet. Koch Máté az olimpiai bajnok Kós Hubert tanácsát követte, miszerint ne a híres öt karikára koncentráljanak, és büszke volt arra, hogy felkerülhet a Vasas aranyfalára. Andrásfi Tibor kiemelte az aranyérmet eldöntő asszó fontosságát, és azt nyilatkozta, hogy a mostani győzelem mindenért kárpótolta, még a negyedik helyet is. A cserejátékos Nagy Dávid élvezte az időt a páston a taktikai meccs során, és örült, hogy ilyen jól sikerült a bevetése. Siklósi a döntő pontot mindössze 14 másodperc alatt szerezte meg, így véget vetve Magyarország hosszú várakozásának az eseményben.

A csapat tagjai már az aranyéremmel a nyakukban nyilatkoztak, és Siklósi Gergely kiemelte, hogy napok óta érezte, ha a csapattal érmet nyernek, az arany lesz. A csapat a tudomása szerint eddigi legfiatalabb átlagéletkorú olimpiai bajnok lett ebben a sportágban. Nagy Dávid szerint hihetetlen érzés a csúcsra érni, és most ezt meg kell ünnepelni. Andrásfi Tibor szerint nem túl gyakori, hogy mind a négyen ennyire jól vívnak, és az idei szezonban több csapatversenyen is bénáztak, még az Eb-n is, de talán ez segített abban, hogy most felszívják magukat. Koch Máté, aki gyerekkoruk óta együtt vív a csapattal, könnyekkel küzdött a dobogó tetején, és hangsúlyozta, hogy nagyon nagy szó, hogy elérték a világ tetejét. A csapat tagjai kinevették Koch szigorúságát, amikor arról beszélt, hogy rövid pihenő után augusztusban visszamennek a terembe, és kezdődik a következő ciklus.

Koch Máté, aki 2023-ban egyéni világbajnoki címet nyert, dobogóesélyesként tekintett rá mindenki egyéniben, azonban meglepetésre már az első mérkőzésén vereséget szenvedett, ám a csapatsiker maximálisan kárpótolta őt. "Ment a vívás, laza voltam, nem voltam görcsös, mint az egyéniben. Végre meg tudtam mutatni a magyaroknak, hogy igenis itt a helyem az olimpián, nem véletlenül jutottam ki. És ki tudtam tenni a pástra, ami egyéniben nem sikerült. Egy asszó híján mindegyiket megnyertem, ez azért ritkán fordul elő párbajtőrben. Boldog vagyok, hogy nekünk szólt a himnusz az olimpián, 52 év után" – nyilatkozta Koch.

A párbajtőrcsapat Magyarország ötödik párizsi érmét nyerte. Korábban Kós Hubert volt aranyérmes, Milák Kristóf és a férfi kardválogatott ezüsttel zárt, míg a párbajtőröző Muhari Eszter bronzéremmel gazdagodott. A magyar olimpiai csapat az éremtábla 14. helyén áll.