Matthew Perry halálának újraértékelése

A Jóbarátok sorozatból ismert Matthew Perry halálának körülményei újra a figyelem középpontjába kerültek, miután a rendőrség újabb vizsgálatokat indított a színész meglepően magas ketaminszintje miatt.

Matthew Perry, aki a népszerű Jóbarátok sorozat Chandler Bing karakterét alakította, 54 éves korában hunyt el 2023 október 28-án, Los Angeles-i otthonában találtak rá holtan a medencéjében. A korábbi rendőrségi vizsgálatok során kiderült, hogy Perry szervezetében nem volt jelen fentanil vagy metamfetamin, viszont a toxikológiai jelentés szerint magas ketaminszinteket mutattak ki a vérmintáiban, továbbá szív- és érrendszeri problémái is voltak, valamint légzésvesztést is szenvedett.

A Mirror információi szerint a rendőrség a Kábítószer-ellenes Hivatallal (Drug Enforcement Administration – DEA) és az amerikai postai ellenőrző szolgálattal (US Postal Inspection Service) közösen indított új vizsgálatot a színész halálának körülményeire vonatkozóan. A nyomozás során felmerült a kérdés, hogy ki látta el Perryt kábítószerrel azokban az időkben.

A TMZ-nek nyilatkozó források szerint a nyomozás már hónapok óta tart, és több ismert hollywoodi személyiséget is kihallgattak, akiknek ismert a drogfogyasztással vagy visszaéléssel kapcsolatos múltjuk. Eddig senkit sem tartóztattak le, és bár Perry korábban azt nyilatkozta, hogy nem használ szereket, egy barátja szerint a színész sosem tudott szabadulni a függőségétől.

A halál okát vizsgáló halottkémi jelentés szerint Perry szervezetében annyi ketamin volt, hogy az egy műtét során alkalmazott eszméletlen állapotot eredményezett volna. A Los Angeles megyei orvosszakértői jelentés alapján a ketaminszintje 3540 ng/ml volt, ami jelentős, tekintve, hogy a műtétek előtti elaltatásnál a ketaminszint 1000 és 6000 ng/ml közötti értékeket szokott felvenni. Raffi Djabourian főorvos-helyettes hozzátette, hogy halálához a koszorúér-betegség és az opioidhasználati problémák kezelésére használt buprenorfin is hozzájárult.

A boncolási jegyzőkönyv szerint Perry „ketamininfúziós terápián” volt, és a legutóbbi kezelés körülbelül másfél héttel a halála előtt történt. A jelentés megjegyezte, hogy a halálakor a szervezetében lévő ketamin nem származhatott ebből az infúziós terápiából, mivel a gyógyszer felezési ideje három-négy óra, vagy annál is kevesebb. Perry tehát a terápián kívül is fogyaszthatott ketamint.

Perry leginkább a Jóbarátokban játszott Chandler Bing szerepéről volt híres. A szitkom a 90-es években, 10 évadon át futott, Perry mind a 234 epizódjában szerepelt. Tavaly megjelent egy könyve, amiben függőségeiről is beszélt. „Az nem igazságos, hogy nekem keresztül kellett mennem ezen a betegségen, miközben a másik ötnek nem. Nekik is, nekem is megvolt mindenem, de nekem közben küzdenem kellett ezzel a dologgal” – mesélte könnyek közt a színész a Jóbarátok sorozatban töltött éveiről. Elmesélte, hogy volt időszak, mikor naponta 55 fájdalomcsillapítót vett be, miközben 58 kilósra fogyott. Memoárjában írta, hogy a függőségének alakulása nyomon követhető az egyes évadokban: amikor pufi volt, akkor az alkoholt fogyasztotta, amikor sovány, akkor a tablettákat, és amikor kecskeszakállat viselt, akkor gyógyszereken élt. Azonban a halála előtt 19 hónapon át azt vallotta magáról, hogy tiszta, és memoárjában kifejtette, hogy nem szereti a ketamint, mivel egy svájci rehabilitációs intézetben kezelték vele, és úgy érezte, haldoklik tőle. Három bennfentes szerint Perry mindenkinek a képébe hazudott, és a leszokás csak egy jól időzített marketingfogás lehetett: annak érdekében hazudhatott, hogy minél többen vegyék meg a könyvét. A Jóbarátok alatt három évig nem emlékezett a forgatásokra, mert az ital és a drogok miatt nem volt olyan állapotban, és a kezelési kísérletek után emlékirataiban azt írta, hogy 2001 óta többnyire józan – „körülbelül hatvan vagy hetven balesetet leszámítva”.