Magyar Péter a magyarországi helyzetről, az EU-tagságról és a fővárosi tervekről

Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listájának első helyezettje és alelnöke, Facebook-posztban és egy kampányrendezvényen osztotta meg gondolatait Magyarország elmúlt húsz évéről, az EU-tagság hatásairól, valamint pártja budapesti terveiről.

Magyar Péter szerint sokan nagy reményekkel tekintettek az EU-tagság elé, abban bízva, hogy Magyarország végre a Kárpát-medence ígéretes földjévé válik. Azonban úgy véli, hogy az ország az elmúlt húsz év alatt az uniós tagság kezdeti ígéretei ellenére a második legszegényebb tagállammá és a legkorruptabbá vált.

A politikus kiemeli, hogy Magyarország az uniós csatlakozáskor éltanulónak számított, és az elmúlt két évtizedben negyvenezer milliárd forint uniós forrás érkezett az országba, ami a második világháború után újjáépített Németországot finanszírozó összeg kétszerese. Magyar Péter szimbolikus képet fest: ha húszezreseket egymás mellé fektetnénk, ez a pénz elérné a Holdat.

A Tisza Párt politikusa szerint a probléma nem az unióban vagy a magyar emberekben keresendő, hanem a kormányzatban, amely alatt az ország a szegénység és korrupció szintjén romlott. Magyar Péter azt is megjegyzi, hogy az Európai Unióban és az Európai Parlamentben már nem fordítanak különösebb figyelmet a Magyarországgal kapcsolatos jelentésekre, mivel ezek rendszeresek, és ha az uniós képviselők inkább néhány alapvető problémára, mint a médiapluralizmus, a tanárok helyzete vagy az igazságszolgáltatás függetlensége koncentrálnának, akkor hatékonyabbak lehetnének.

A Tisza Párt alelnöke egy kampányrendezvényen, Sümegen beszélt arról, hogy pártja fontolgatja a saját lista állítását Budapesten, és céljuk, hogy olyan eredményt érjenek el, hogy megkerülhetetlenek legyenek a közgyűlésben. Magyar Péter elmondta, hogy bár a fővárosban nincs elég idejük főpolgármester-jelöltet indítani és többséget szerezni, de a fővárosi listán való indulással elérhetnek egy olyan eredményt, hogy a Tisza Párt nélkül nem tudnak többséget szerezni.

A politikus hozzátette, hogy a párt már összegyűjtötte a szükséges aláírásokat a legtöbb helyen, és több vármegyében is tárgyalnak civil listák támogatásáról. Magyar Péter szerint a Tisza Párt neve jelenleg több szavazót vonzhat, mint egyes civil egyesületek vagy mozgalmak neve. A párt alelnöke elismerte, hogy a Tisza Párt egy "garázscég", ahol mindössze 15 munkatárs dolgozik, és mindenki ingyen segít, de ellenére ennek igyekeznek minden levélre válaszolni és nem indulnak rá a civilekre.

Korábbi híresztelésekkel ellentétben Nagy Ervin színész, akit állítólag felkértek a Tisza Párt fővárosi listájának vezetésére, közölte, hogy egyáltalán nem akar indulni a választáson. Magyar Péter a Facebook-posztjában kritikát fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor irányában is, mondván, hogy az ő kormányzásuk alatt váltunk az Unió második legszegényebb tagállamává és hivatalosan a legkorruptabb országgá. A politikus azt is hozzátette, hogy ha a Tisza Párt bizalmat kap az emberektől, akkor céljuk haladéktalanul csatlakozni az Európai Ügyészséghez, és zéró tolerancia fog érvényesülni a korrupció minden formájával szemben.