Házkutatás a DK újpesti polgármesterjelöltjénél

Házkutatást tartottak Trippon Norbert újpesti alpolgármesternél, aki a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös polgármesterjelöltként indul a június 9-i önkormányzati választáson. A győri nyomozók által feltárt számlagyár ügyében több tucat gyanúsított van, és a vagyoni hátrány több százmillió forintra rúg.

A Telex információi szerint kedden öt adónyomozó érkezett Trippon Norberthez, ahol szerződéseket kerestek és házkutatást tartottak. Trippon Norbert a Facebookon azt írta, hogy a házkutatás során mindösszesen egy magánszerződést és számlákat vittek magukkal, amelyeket ő maga adott át a nyomozóknak. A házkutatás során a felesége és a gyerekei sokkot kaptak, és sírtak. Trippon azt állítja, hogy a NAV nyomozás ellenem nem zajlik, és az ügyben sem tanú, sem gyanúsított nem ő.

Tripponék 2019 végén eladták korábbi lakásukat és vettek egy felújítandó házat Újpesten, melyet jó pár kivitelezővel fel is újítottak igazolt, legális forrásokból az utána következő évben. A politikus úgy tudja, a házkutatás az egyik akkoriban náluk dolgozó kivitelező évekkel későbbi NAV eljárása miatt történt, vélhetően áfacsalás ügyben, de erről konkrétabb tájékoztatást nem kapott.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség a lappal közölte, hogy az ügyben feltárt vagyoni hátrány több 100 millió forintra rúg, a terheltek száma 39, az eljárás egy éve folyik, letartóztatásban jelenleg senki nincsen.

Trippon Norbert a Facebookon azt is írta, hogy a választáson induló fideszes ellenfele, Wintermantel Zsolt a házkutatás vége felé feltűnt az autójával, amiről fényképe is van, és a történteket "kampányházkutatásnak" nevezte.

A számlagyár hálózata

A számlagyárak rendszeresen buknak le Magyarországon, ahol nehézsúlyú bűnözők, aluliskolázott vagy nehéz helyzetben lévő emberek, valamint gazdag cégtulajdonosok és politikusok is érintettek lehetnek. A mostani ügyben R. Miklós, más néven Fradista Miki és társai állnak a szervezet élén, amely több mint 20 kamucéget működtetett, és 40 körüli aláíróval rendelkezett. A Telex szerint R. Miklós mellett V. Károly és T. Norbert tűnnek a hálózat vezetőinek, utóbbi ketten közvetlen szervezőként. A számlagyárat látszólag vezető „Fradista Miki” alatt számos újpesti is dolgozott, például egy Megyeri úti benzinkút szinte összes alkalmazottja.

A nyomozás során több cég is a hatóságok látókörébe került, mint például a Home-Support IT Kft., a Netindex Kft., az Amis –Bau 2016 Kft., a Best Property Kft. vagy az Emiratis Corporation Kft. Ezek a társaságok többsége ma már kényszertörlés vagy felszámolás alatt állnak.

A számlagyár célja

A számlagyárak célja ma már nem csak a nyereség eltüntetése, hanem az áfa ellensúlyozása és az illegális jövedelmek generálása is. A számlagyárak segítségével a cégek kevesebb társasági nyereségadót és forgalmi adót fizetnek, illetve készpénzben visszakaphatnak jelentős összegeket.

Az emberek bepalizása

A szervezők több tucat embert paliztak be, akiket vélhetően majd elkapnak és megbüntetnek. Sok esetben tudatlan emberekről van szó, akik könnyű pénz reményében adták át adataikat és aláírtak dokumentumokat.

A nyomozás fázisai

A nyomozás több fázisból áll, kezdve a gyanús mintázatok kiszűrésétől a banki információk bekérésén át a razzia, házkutatás és a bizonyítékok lefoglalásáig, végül a kihallgatásokig. A nyomozás még folyamatban van, és mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

A számlagyárak jellemzően milliárdos árbevétellel rendelkeznek, de az üzleti életben ismeretlen cégvezetőkkel, akiknek gyakran csak egyszerű gmail-es címeik vannak.