Rendőri beavatkozás a Margit hídnál és a Dunán folytatódó keresés

Egy férfi próbált meg öngyilkosságot elkövetni a Margit hídon, de a rendőrség időben közbelépett és megmentették az életét, miközben a Dunán egy másik esemény kapcsán továbbra is keresik az eltűnteket.

Kedden délután drámai események zajlottak a Margit hídon, ahol egy középkorú férfi a híd korlátján kívül állt, és úgy tűnt, hogy a Dunába készül ugrani. A helyzet súlyosságát felismerve a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnal cselekedett.

A járókelők közül többen szó nélkül elsétáltak mellette, nem avatkoztak közbe. A rendőrök viszont gyorsan reagáltak a bejelentésre, és nem sokkal később már több rendőrségi motorcsónak is a helyszínre érkezett, a sodrás irányában.

A helyszínen készült videó szerint a férfi ellenállt, de a rendőröknek végül sikerült áthúzniuk a korláton és épségben átadták a mentőszolgálatnak.

Ezzel párhuzamosan, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a közösségi médiában számolt be arról, hogy továbbra is keresik a verőcei hajótragédia után eltűnt embereket. Egy buliból hazafelé tartó társaság utazott azon a kishajón, amely szombat éjjel balesetet szenvedett a Dunán, miután összeütközött egy szállodahajóval Verőce közelében. Egy férfi kijutott a partra, két embernek a holttestét találták meg, öt embert pedig még jelenleg is keresnek.

A keresésben részt vesz a Készenléti Rendőrség helikoptere, a Pest Vármegyei Kutató-mentő Szolgálat és több önkéntes mentőszervezet, összesen 95 emberrel, 25 hajóval, valamint drónokkal. A part menti területeket szárazföldi egységek fésülik át, és a vízről, a szárazföldről és a levegőből is keresik az eltűnteket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság arra kéri a Dunán és a part közelében közlekedőket, sportolókat, horgászokat, kirándulókat, hogy amennyiben bármit észrevesznek, ami a balesettel esetleg összefüggésben hozható, hívják azonnal a 112-t.

A verőcei baleset kapcsán a rendőrség több ember halálát okozó vízi közlekedés veszélyeztetésének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, de őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát is, akit segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A kapitány az ütközés után nem riadóztatta a személyzetét, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, és semmiféle intézkedést nem tett azért, hogy a mentésre szorulókat kimentse, a hajót sem állította meg.

A baleset óta az is kiderült, hogy a motorcsónakon nagyrészt fiatalok utaztak, akik egy előtte egy buliban voltak. A rendőrség nem adta ki a balesetben résztvevő motorcsónak típusát, de a fotók alapján hajózási szakértők azt valószínűsítik, hogy egy Dayliner Capri modellről lehet szó, a motor pedig körülbelül 190 lóerős lehet, ami alapján a jármű kifejezetten gyors kishajónak számít.

A nyomozást nehezíti, hogy a hobbihajóknál nem kötelező a menetrögzítő rendszer (AIS) és általában nem is használják, a szakértőknek így valószínűleg a kishajó roncsaiból kell következtetniük arra, miként manőverezett, milyen sebességgel haladt a vízi jármű.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot, vagy a 06 80 820 111 telefonszámot!