Janet Yellen a német bankokat sürgeti a szankciók szigorú betartására

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra szólította fel a német bankok vezetőit, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést az Oroszország elleni szankciók hatékony betartása érdekében.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta a szankciók kijátszásának megakadályozásának fontosságát, figyelmeztetve a bankokat a lehetséges büntetésekre, amelyek a dollárhoz való hozzáférés elvesztésével járhatnak. Yellen kiemelte, hogy a minisztérium új felhatalmazása, amely lehetővé teszi a bankok másodlagos szankciókkal való sújtását, amennyiben orosz katonai vonatkozású tranzakciókat támogatnak, hozzájárult az orosz erőfeszítések meghiúsításához. Ezen felül Oroszország háborús szükségleteihez kapcsolódó áruk beszerzésére törekedett.

A pénzügyminiszter arra is kérte a bankvezetőket, hogy biztosítsák a szankciók betartását nemcsak a belföldi, hanem a külföldi fiókjaikban és leányvállalataikban is, valamint hogy a külföldi levelező banki ügyfeleket is vonják be az ellenőrzésbe.

Az amerikai pénzügyminisztérium nemrégiben gyakorolt nyomást az osztrák Raiffeisen Bankra, hogy szakítsa meg kapcsolatát egy orosz mágnással, ami rávilágított Washington eltökéltségére, hogy felelősségre vonja az európai bankokat az oroszországi kapcsolatok miatt. A Raiffeisen Bankot már több mint két éve bírálják az ukrajnai háború kitörése óta fennálló moszkvai kapcsolatai miatt.

Yellen továbbá megjegyezte, hogy az orosz szankciókat leggyakrabban az Egyesült Arab Emírségeken, Kínán és Törökországon keresztül kerülik meg, de hozzátette, hogy a minisztérium aktívan dolgozik ezeknek a kiskapuknak a bezárásán.

A nemzetközi diplomáciai feszültségek továbbra is éreztetik hatásukat, mint például a D-napi megemlékezések kapcsán kialakult helyzet is mutatja. Oroszország meghívása a normandiai partraszállás 80. évfordulójára diplomáciai fejfájást okoz a franciák számára. A Kreml kedden közölte, hogy még nem kapott meghívást az eseményre, annak ellenére, hogy a francia kabinet korábban kijelentette, oda az oroszokat is meghívták. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint nem ez az első eset, hogy a második világháborút „manipulációként” és „politikai játszmák tárgyaként” használják fel a nyugati országok. A világ vezetői arra készülnek, hogy június 6-án a normandiai partoknál gyűljenek össze, de több második világháborúban szövetséges nemzet nem volt elragadtatva a franciák döntésétől, hogy meghívják Oroszországot. Az amerikai és brit tisztségviselők, valamint a Fehér Ház is aggodalmukat fejezték ki az oroszok részvételével kapcsolatban.

Ezzel párhuzamosan, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjújában kifejtette, hogy a tárgyalások megkezdésének jelenleg Vlagyimir Putyin orosz elnök a legnagyobb akadálya. Zelenszkij szerint Putyin egy információs buborékban van, és célja Ukrajna elpusztítása, ami megnehezíti az igazságos párbeszéd kialakítását. A hamarosan megrendezésre kerülő svájci békekonferencián Oroszország nem képviselteti magát, de Zelenszkij szerint a konferencia lehetőséget ad arra, hogy közösen nyomást gyakoroljanak az oroszokra, ami elősegítheti a fordulatot az ukrajnai háborúban. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajnának nem szabad feladnia egyetlen területét sem, és említést tett Putyin koráról is, jelezve, hogy az orosz elnök sem lesz örök életű, és egészségi állapota is cserben hagyhatja idővel.

Az orosz belső helyzet is feszült marad, hiszen a gyanú szerint Ivan Popov vezérőrnagy, az orosz 58. összhaderőnemi hadsereg volt parancsnokának előzetes letartóztatását rendelte el a 235. helyőrségi katonai bíróság. Popovot nagy kárt okozó csalás gyanújával vádolják, mivel állítólag erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített. A tábornok ügyvédje, Szergej Bujnovszkij a Kommerszant című lapnak elmondta, hogy a védelem fellebbezett, és Popov nem ismeri el bűnösségét. Popovot az Ukrajna elleni orosz invázió megkezdése után nevezték ki az 58. hadsereg parancsnokává, de 2023 júliusában felfüggesztették, miután jelentésben számolt be az orosz hadsereg problémáiról.