Meghalnak a halak

Világszinten több mint nyolcvan százalékkal csökkent a vándorló édesvízi halpopuláció a hetvenes évek óta, áll a Living Planet Index legújabb kimutatásában.

A közel háromszáz halfajt vizsgáló tanulmány szerint az ökoszisztémát a vízszabályozás és a duzzasztógátak, a városi és ipari szennyezés, a halászat és a bányászat veszélyezteti a leginkább. A vándorló édesvízi halak egy része a tengerben születik és onnan vándorol az édesvizekbe – vagy fordítva –, a populációk pedig akár egész kontinenseket képesek átúszni azért, hogy életben maradjanak és szaporodjanak. Azonban a gátépítés és a vízszabályozás akadályozzák a halak vándorlását.

Az édesvízi halak világszerte sok millió ember étrendjének és megélhetésének az alapjai, és az ökoszisztéma fenntartása szempontjából is elengedhetetlen szerepük van. A tanulmány szerint a populációk világszerte csökkennek, de a leggyorsabban Dél-Amerikában és a Karib-térségben, ahol több mint kilencven százalékkal lett kevesebb a vándorló édesvízi fajok egyedszáma az elmúlt ötven évben.

Európában hetvenöt százalékos csökkenést mértek.