AstraZeneca: Ritka mellékhatást okozhat a vakcina

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég elismerte, hogy az általuk kifejlesztett Covid-vakcina nagyon ritka esetekben trombózist okozhat, ami kártérítési igényeket vonhat maga után. A Legfőbb Bíróság jelenleg 51 ügyet vizsgál, ahol a károsultak összesen mintegy 100 millió font értékű kártérítést követelnek.

Az AstraZeneca vállalat a Legfelsőbb Bíróságon először ismerte el, hogy a Covid-19 elleni oltásuk halálos véralvadási mellékhatást okozhat. Ez a rendkívül ritka reakció a több millió fontos csoportos kereset középpontjában áll, amelyet azok a családok indítottak, akik szerint a vakcina miatt sérültek meg vagy vesztették el hozzátartozóikat.

Az ügyvédek szerint egyes ügyekben a kártérítés összege elérheti a 20 millió fontot is. A Cambridge-i székhelyű AstraZeneca, amely a vádak többségét vitatja, jogi dokumentumokban ismerte el, hogy vakcinájuk "nagyon ritka esetekben TTS-t okozhat", ami a trombózis trombocitopénia szindrómáját jelenti, ahol vérrögök képződnek alacsony vérlemezkeszám mellett.

A TTS, amelyet korábban vakcina-indukált immunhrombózisos trombocitopéniának (VITT) neveztek, az oltás lehetséges mellékhatásaként szerepel. Az AstraZeneca beismerése alapján egyes esetekben kártérítések kifizetése várható.

A The Telegraph cikke szerint, amelyet a DailyMail is szemlézett, ez az első alkalom, hogy a cég bíróság előtt elismerte az oltás és az állapot közötti összefüggést. Az adófizetők állják majd a kártérítések költségeit, mivel a vállalat korábban kártérítési megállapodást kötött a kormánnyal a vakcinák gyors előállítása érdekében.

A cég bevételei 2024 első negyedévében meghaladták a 10 milliárd fontot, ami 19 százalékos növekedést jelent, és a vállalat illetékesei "nagyon erős évkezdetet" említettek. Ezzel egy időben több károsult is kártérítést követel, köztük Jamie Scott, aki a vakcina beadása után maradandó agykárosodást szenvedett.

Sarah Moore, a Leigh Day ügyvédi iroda partnere, aki a felpereseket képviseli, az AstraZenecát halogató taktikázással vádolta. Az AstraZeneca közleményében együttérzését fejezte ki azoknak, akik egészségügyi problémákról számoltak be, vagy elvesztették szeretteiket.

Néhányan a keresetet azért indítják, hogy igazságot szolgáltassanak azokért, akiket elvesztettek, vagy akiknek élete a sérülések miatt felborult. Mások azért fordulnak a bírósághoz, mert a kormány oltáskár-kifizetési rendszere nem megfelelő vagy önkényesnek tűnik. A 70-es évek óta létező politika 120 ezer font adómentes összeget biztosít azoknak, akik meghaltak vagy "súlyosan fogyatékossá" váltak egy vakcina miatt, de a rendszer korlátozásai miatt sok kritika éri.