Húsz éve Európában: közös majálist tartanak a baloldali pártok

Budapesten, a Városligetben közös majálist rendez a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd. A "20 éve Európában" című eseményen politikusok, köztük Dobrev Klára és Karácsony Gergely is beszédet mondanak.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa beszédében kiemelte, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk és a munka ünnepe egyaránt támadás alatt áll. Emlékeztetett arra, hogy a magyarok egykor egyhangúlag döntöttek az uniós csatlakozás mellett, de most újra vannak erők, amelyek kiszakítanák az országot Európából.

A baloldali pártok - a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd - Zöldek - együtt ünnepelnek, megemlékezve arról, hogy Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az európai közösséghez. A majális hagyományosan fontos esemény volt a magyar politikai életben, bár az utóbbi időben ez megváltozott.

A rendezvényen kerekasztalbeszélgetések is helyet kapnak, és a csatlakozási dokumentumok aláírójával, az akkori miniszterelnökkel, Medgyessy Péterrel, valamint a volt uniós biztossal, jelenlegi miniszterrel, Navracsics Tiborral készült interjút is bemutatják. Dobrev Klára és Karácsony Gergely főpolgármester mellett több politikus is felszólal a majálison.

A Fidesz és a főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra titokban tartott majálisának híre is napvilágot látott. A rendezvényt a Fidesz szimpatizánsainak sms-ben küldött meghívóval és regisztrációs linkkel hirdették meg, és a Néprajzi Múzeum mögötti füves részen tartották. A zártkörű eseményen a Fidesz és a Fidelitas tagjai vettek részt, és a közmédia stábjai is jelen voltak. Szentkirályi a sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferencre és Karácsony Gergelyre utalva "Gyurcsány-Karácsony koalícióról" beszélt, és bírálta őket, hogy a Városligetben tartották az eseményüket, amit a kormány újított fel. Szentkirályi saját programját ismertetve kijelentette, hogy ő "sokkal tökösebben" végezné a munkáját a jelenlegi főpolgármesternél.

Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalán tudósított a saját rendezvényéről, amelyet a baloldali pártok majálisa mellett szervezett meg. Kritizálta a baloldali pártokat, hogy a Városligetben tartják a majálist, amelyet a kormány újított fel, és hangsúlyozta, hogy ha ő lesz a főpolgármester, akkor előre fog haladni a város, megszabadulnak a közlekedési káosztól, és tiszták lesznek a közterületek. A 444-nek adott nyilatkozatában Szentkirályi kifejtette, hogy nyitott a párbeszédre, nem menekül a sajtó elől, és ha úgy alakul, vitázna is, de nem Karácsony Gergellyel, hanem Gyurcsány Ferenccel. A Telex által közölt információk szerint Szentkirályi egy zártkörű pikniken is részt vett, ahol a Fidelitas tagjaival és a kormányközeli médiával beszélgetett. Ezen az eseményen kijelentette, hogy elsőszámú programpontja Gyurcsány és "bandájának" eltávolítása, valamint a közlekedési káosz felszámolása, a villamoshálózat fejlesztése, alacsonypadlós járatok bevezetése, a bicikliutak átgondolt fejlesztése és a köztisztasági források megduplázása szerepel a tervei között. A visszalépésről szóló kérdésekre úgy reagált, hogy sértőnek tartja az ilyen feltételezéseket, és lekezelőnek érzi a főpolgármester olyan mondatait, amelyek szerint őt esetleg leszednék a kampányból.