Online csalók és az eltűnt megtakarítások

A "Segítség! Átvertek az interneten" című sorozat első különkiadásában bemutatjuk, hogyan tüntetik el a csalók az áldozatok pénzét. Tímea esetében több millió forintot loptak el, miután adathalászok megszerezték a bankkártya adatait.

A rendőrség nyomozása során kiderült, hogy a csalók a lopott bankkártyaadatokkal külföldön fizettek ki minden esetben, és a Binance, valamint a Revolut nevű pénzintézeteknél 2500-2500 eurót használtak fel. A Binance-nél egy bolgár állampolgár számlájára érkezett a pénz, aki 15 percen belül Bitcoinba váltotta, és több kisebb tranzakcióra osztotta fel, amit a rendőrség már nem tudott lekövetni. A Revolut esetében egy Spanyolországban élő ukrán személy számlájára érkezett a pénz, aki negyed órán belül angol fontra váltotta és továbbutalta, de a célszámla adatait a pénzintézet nem szolgáltatta. A Crypto.com és a Zen.com oldalak üzemeltetői sem nyújtottak segítséget a nyomozásban.

A rendőrség megállapította, hogy a tranzakciók szervezett jellegre utalnak, hiszen 8 különböző tranzakció történt külföldi pénzintézetek használatával, amiket újabbak és újabbak követtek. A csalók gyorsan mozgatják a megszerzett összegeket, különböző valutákra váltják át, hogy a nyomozók elveszítsék a nyomát.

A Blikk kiemeli, hogy manapság nagyobb veszélyt jelent az adataink illetéktelen kezekbe kerülése, mint a pénztárcánk ellopása. Fontos, hogy megtanuljunk biztonságosan tájékozódni az online térben, és felvértezzük magunkat az online csalások és átverések ellen.

Ha Ön vagy ismerőse internetes vagy telefonos csalás áldozata lett, és megosztaná történetét mások védelme érdekében, írjon a atvertek@blikk.hu címre.

Segítség! Átvertek az interneten

Tekintse meg a CIB Bankkal készült videósorozat többi részét is, ahol az online piactereken elterjedt csalásokról, a kártyaadatok biztonságáról, adathalászok általi átverésekről és a hamis banki hívások felismeréséről szerezhet hasznos információkat.