Az MTVA közzétette az EP-vita szabályait

Az MTVA részletezte az európai parlamenti listavezetők vitájának szabályait, amelyeket Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője osztott meg Facebookon.

A vita élő adásban kerül megrendezésre, nézők nélkül, Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálásával. A résztvevők nem vihetnek magukkal telefont, de jegyzeteket, papírt, tollat és tableteket igen, bár online kapcsolatot nem biztosítanak a helyszínen. A stúdióba tilos transzparenseket vagy más adást megzavaró eszközöket bevinni. A helyszínen 11 pulpitus lesz elhelyezve félkörben, minden pulpitus mögött egy magas üléssel rendelkező "bárszék" található. Ha egy meghívott szervezet képviselője nem jelenik meg, akkor az ő pulpitusuk üresen marad.

A jelöltek beszélgetési ideje korlátozott: összesen 8 perc áll rendelkezésükre az egész vita alatt, öt hozzászólás formájában. Először mindenki 1 percet kap bemutatkozásra, majd négy témakörben, témakörönként 2-2 percet a véleményük kifejtésére, végül 1 percet az előzőekre való reagálásra. A felszólalók dönthetnek arról, hogy mely témákban szólalnak fel, és hogy kimerítik-e a rendelkezésre álló időkeretet. Ha valaki túllépi az időkeretet, a szervezők az EP-ben alkalmazott eljárásrend szerint lekeverik a hangját.

Az ülésrend és a megszólalási sorrend a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a szavazólapokon szereplő sorrenddel egyezik meg. A vitán résztvevő 11 listás szervezet a Megoldás Mozgalomtól kezdve a Mi Hazánkig terjedő sorrendben foglal helyet.

A vita négy fő témakörre összpontosít: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam. Az Eurobarometer kutatása szerint ezek a témák az uniós polgárok számára a legfontosabbak. Minden témakörben a jelöltek 2-2 percet kapnak a programjuk és véleményük ismertetésére.

A vita helyszíne a Várkert Bazár lesz, és május 30-án este 8 órától mintegy 100 percen keresztül az M1 közvetíti a vitát. Az MTVA a vita megszervezését Magyar Péter ultimátumát követően jelentette be, aki tüntetést helyezett kilátásba, ha nem kerül sor a vitára. Magyar másik követelése, hogy a vitát élőben közvetítsék, ezzel is teljesül. A pártelnököket mindössze 1-1 fő kísérheti el a helyszínre, akik a várohelyiségből követhetik a vitát.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező. A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

Fontos szabály még, hogy a megszólaló amennyiben a rendelkezésére álló időt nem használja ki, azt nem viheti át a következő témára, és amennyiben bárki a vita szabályozott menetétől eltérne, abban az esetben a vitavezetők a vitából a szabályszegőt kizárják.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője, kritikusan nyilatkozott a vitáról, mondván, hogy "8 perc…a nulla százalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propaganda televízió módra. Szégyellje magát Papp 'Hírhamisító' Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van" – írta a Telex Facebook-oldalára. Az egyelőre kérdés, hogy Magyar ezekkel a feltételekkel vállalja-e majd a vitát. A Fidesz-KDNP EP-listavezetője, Deutsch Tamás, valamint a DK listavezetője, Dobrev Klára, és a Momentum-elnök Donáth Anna is biztosra ígérte a részvételét.