A Király utcai műemlékek újjáéledése

Hosszú évek harca után végre megkezdődött a Király utca 25-29. szám alatti műemléki védettségű ingatlanok felújítása, amelyek korábban az összeomlás szélén álltak.

Erzsébetváros Önkormányzata lezárta a környék egyik legfontosabb útvonalán található három műemlék épület ügyét, amelyek majdnem a teljes pusztulásig jutottak. A tulajdonjogért folyó küzdelem során egy befektető kortárs szállodát tervezett a helyükre, de a házak most már biztosan megmaradnak és megkezdődött a több lépcsőben történő felújításuk. A tulajdonviszonyok rendezetlensége a 2019-es önkormányzati választások után került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a korábbi vezetés egy olvashatatlan szerződésben vállalta az ingatlanok átadását, ami lehetetlenné tette a lakókkal való megállapodást és elköltöztetésüket. A szerződés miatt az önkormányzatot sokmilliós kár érte, amiről a jelenlegi vezetés csak késéssel értesült. Erzsébetváros pert indított a Sunbelt Property és a Sunbelt Garden cégek ellen, és a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a felek kereseteit, de másodfokon Erzsébetvárosnak adott igazat, megállapítva a szerződés semmisségét. A Miniszterelnökségnek újra kell folytatnia az eladással kapcsolatos eljárást, de ez még nem történt meg. A beruházó által várt kötbér összege minden hónapban nőtt, és a polgármester szerint az ügy végére már negyvenmilliárdra emelkedett. A rendőrség többször is megszüntette, majd újra elindította a nyomozást az ügyben. A Kúrián Erzsébetváros jogerősen nyert, kimondva, hogy nem érvényes az a megállapodás, amit a Fidesz vezette önkormányzat korábban kötött. A nyomozás még nem zárult le, és Dr. Oláh Lajos írásbeli kérdést küldött Dr. Polt Péter legfőbb ügyésznek a nyomozás állásáról és a késlekedés okairól.

Az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. bejelentése szerint komplex tömbrehabilitációt terveznek a területen, amelynek első lépését az utcafronti homlokzatok helyreállítása jelenti. A részben még lakott épületek bérlőinek elköltöztetése is megkezdődött. A felújítás részeként az utcai homlokzatok javítása, a földszinti falak szigetelése, az utcai nyílászárók cseréje, a homlokzat újraszínezése és a díszek felújítása történik meg. A 25. számú ház esetében a tetőhéjazatot is felújítják és a szerkezetét is megerősítik. A munkálatokat a RYL Bau Építőipari Kft. és az Ikon Ingatlan Kft. végzi, a terveket a Sagra Építész Kft. készítette. A felújítás már elindult, és az EVIN szerint a munkák 2024 végére fejeződnek be. Az önkormányzat hasznosíthatósági tanulmányon dolgozik, hogy meghatározza az épületek jövőbeli funkcióit és azok költségvetésre gyakorolt hatását. A fejlesztési irányról a június 9-i önkormányzati választásokat követően felálló új képviselő-testület dönt majd.

A Király utca Nagykörúton belüli szakasza a XIX. században Pest főutcájának számított, és ma is Belső-Erzsébetváros egyik ütőerének számít. Az épületek története változatos, és a felújítás során a múlt számos emlékét is megőrzik. A 25. szám alatti ház koraklasszicista lakóház volt, amelyet Diescher József tervei szerint bővítettek. A 27. szám alatti épület klasszicista polgárházként jött létre, és később szecessziós és historizáló részleteket is kapott. A 29. szám alatti házat Hild József alakította át, és ma is az eredeti arcát őrzi. A felújítás során remélhetőleg a múlt további emlékeit is felfedezik és megőrzik.