A pletyka társadalmi szerepe

A Pennsylvania Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a pletyka jelentős szerepet játszik a társadalmi rend fenntartásában és az együttműködő viselkedés terjedésében.

A kutatók matematikai eszközökkel vizsgálták azt a társas pszichológiai feltételezést, amely szerint a jóhírünk és az emberek által egymásról mondottak fontosak a társadalmi rend fenntartásában. Joshua Plotkin professzor laboratóriumában végzett kutatásuk során egy játékelméleti modellt alkalmaztak, hogy megvizsgálják a pletyka hatását a társadalmi játszmákban.

Mari Kawakatsu, a kutatás egyik szerzője szerint a kooperatív viselkedés és az információk társadalmi terjedésének kutatása tudományosan érett területek, de ritkán próbálták őket kombinálni. A két terület ötvözésével sikerült egy mechanikus modellt létrehozniuk arról, hogy az információval együtt hogyan terjed az együttműködő viselkedés.

A pletyka szerepét korábbi kutatások is alátámasztották, amelyek szerint az emberek hajlamosabbak az együttműködésre, ha úgy érzik, hogy mások a hátuk mögött beszélnek róluk. A pletyka segíti a csalók elkerülését és megbünteti az ingyenélőket, miközben a segítőkész és kedves emberek jobb hírnévre tesznek szert, ami társadalmi támogatást vonz.

Taylor A. Kessinger, a kutatásban részt vevő fizikus szerint az erkölcs és jóhír rendszere biztosítja, hogy a jó viselkedést jutalmazzák, a rosszat pedig büntessék. Ezáltal a helyes viselkedés terjed el a társadalomban.

A kutatás során a játékelméleti modellben a szereplők dönthettek arról, hogy adnak-e vagy sem valamit a másiknak. A döntés előtt összegezték az információkat a címzett korábbi viselkedéséről. Az eredmények szerint a játékosok különböző stratégiákat alkalmaztak, és hosszú távon a megkülönböztetők, akik a jó viselkedést jutalmazták és a rosszat büntették, akaratuk szerint alakították a játékot.

A kutatók megállapították, hogy a hamis információk terjesztése akadályozhatja, de elősegítheti is az együttműködést, attól függően, hogy milyen mértékben terjednek. Az egyensúly kialakulását az elfogulatlan információk túlzott mennyisége, a zajosság hátráltatta.

Kessinger kiemelte, hogy a közvetett viszonzás logikája bizonyos platformokon, mint például a korábban Twitterként ismert X-en, visszájára fordulhat, ahol a rossz magatartást kezdik jutalmazni.

Kawakatsu a jövőben azt szeretné vizsgálni, hogy a társas információ hogyan befolyásolja az altruizmust, illetve mik a csoporton belüli és kívüli elfogultságok határai, és mi történik, amikor két különböző forrásból érkező szóbeszéd miatt törés keletkezik egy egyén társadalmi megítélésében.