Kozármisleny polgármestere hűtlen kezeléssel vádolva, de ártatlannak vallja magát

Kozármisleny polgármestere, Biró Károly közokirathamisítás és hűtlen kezelés vádjával került a Pécsi Járásbíróság elé. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést javasolt, ha elismeri bűnösségét, de a polgármester nem tette meg ezt, így a tárgyalás szeptemberben folytatódik.

Biró Károly ellen az ügyészség szerint megalapozott a közokirathamisítás és a hűtlen kezelés gyanúja. A vádak szerint a polgármester életbiztosításokat kötött, amelyekről a képviselő-testület nem hozott döntést, és egyikük kifizetését személyes számlájára utalták. Az ügyészség álláspontja szerint ezáltal 1,6 millió forint vagyoni hátránya keletkezett az önkormányzatnak.

A polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy az életbiztosítás kifizetése jutalomként járt neki, és ez összhangban van a hatályos önkormányzati törvénnyel. Egy másik, hasonló életbiztosításról a testület nem is tudott, amelynek díjait a költségvetésben összevonva tüntették fel.

Az ügyészség szerint a közokirathamisítás a nyomozások hatására történhetett, amikor a polgármester hamis tényeket foglalt köziratba a bankkártyák használatával kapcsolatban.

Biró Károly, aki 2024-ben is függetlenként készül indulni, nem kívánt érdemben nyilatkozni a Telex megkeresésére, de korábbi álláspontját fenntartja. Szerinte politikai ellenfelei próbálják lejáratni, és az időzítés nem véletlen. A polgármester egy videót is közzétett, amelyben bízik abban, hogy szeptemberben bebizonyíthatja ártatlanságát.

A június 9-i önkormányzati választáson Kozármislenyben Biró mellett még hárman indulnak a polgármesteri tisztségért, mindannyian függetlenként, de egyikük a Fidesz-KDNP támogatását élvezi.