India felemelkedése megváltoztatja a világot

India útja a nemzetközi színtéren egyre meghatározóbbá válik, ami jelentős változásokat hozhat a globális erőviszonyokban. Szubrahmanjam Dzsajsankar, India külügyminisztere szerint országának stabil egyensúlyt kell teremtenie Ázsiában.

Szubrahmanjam Dzsajsankar, India külügyminisztere, aki korábban Pekingben és Washingtonban is szolgált nagykövetként, 2019 óta tölti be jelenlegi tisztségét. Dzsajsankar könyve, amely az MCC Press Világrend sorozatának második köteteként jelent meg, India stratégiai törekvéseit és a nemzetközi rendszerben betöltött szerepét elemzi. A szerző szerint India egy többpólusú világ felé vezető úton halad, ahol fontos, hogy a globális rendszer kiemelten kezelje az ország értékét.

Új hatalmi pólus születik

Klemensits Péter, az Eurázsia Központ tudományos főmunkatársa szerint India egy felemelkedő nagyhatalom, amelynek növekvő nemzetközi szerepvállalását és befolyását figyelembe kell venni. Dzsajsankar könyvében rámutat, hogy a jelenlegi nemzetközi keretek között tevékenykedünk, amelyekbe India soha nem nyert teljes jogú bebocsátást, és ez a helyzet reformra szorul.

Egyensúlyozó szerepre törekszik

A koronavírus-járvány utáni világban India számára fontos, hogy egyensúlyozó szerepet töltsön be, és ne köteleződjön el egyoldalúan az USA-Kína versenyben. Klemensits Péter szerint India a jelenlegi helyzetben megfelelő döntéseket hozva lehet a győztese az új szituációnak.

„Kína kezelése” nehéz lehet

Dzsajsankar szerint India számára fontos, hogy együttműködjön Amerikával, kezelni tudja Kínát, barátkozzon Európával, megnyugtassa Oroszországot, játékba hozza Japánt, és bővítse szomszédainak körét. Klemensits Péter hozzátette, hogy bár az Amerikával való együttműködés és az Európával való barátkozás megvalósíthatónak tűnik, „Kína kezelése” lehet a legnagyobb kihívás.

Indiának nem sok választása van

Szubrahmanjam Dzsajsankar szerint Indiának egy soktényezős megközelítést kell alkalmaznia külpolitikájában, és stratégiai autonómiára kell törekednie. Klemensits Péter szerint India külpolitikája, amely az autonómia fenntartására és a választási lehetőségek kihasználására épül, fontos próbát fog kiállni.

Vannak közös pontok Magyarországgal

Klemensits Péter szerint Szubrahmanjam Dzsajsankar könyve általános érvényű tanulságokat is tartalmaz, amelyek a magyar külpolitika számára is fontosak lehetnek. Az indiai és a magyar külpolitika egyezése abban figyelhető meg, hogy mindkét ország számára fontos a konnektivitás fejlesztése. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte a magyar-indiai kapcsolatok fontosságát, és az együttműködés szorosabbá tételének szükségességét.

Szubrahmanjam Dzsajsankar: India útja – Stratégiák egy bizonytalan világban
Kiadó: MCC Press 2023

Fordította: Bódogh-Szabó Pál
228 oldal