Megugrott a szamárköhögéses esetek száma Magyarországon 

Magyarországon megnövekedett a szamárköhögéses esetek száma, ami különösen veszélyes lehet a gyermekek számára, ha még nem alakult ki bennük a védettség.

Az idei évben a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján már több súlyos szamárköhögéses esetet is kezeltek, szemben a korábbi évek egy-két esetével, idén már egy tucatot regisztráltak. Pék Tamás, a klinika infektológusa szerint a több mint két hete tartó köhögési rohamok, a hányás és a szamárszerű légvétel esetén felmerülhet a szamárköhögés gyanúja.

A betegség lappangási ideje egy hét, amely alatt még nem jelentkeznek tünetek. Ezt követően jön egy enyhe tünetekkel járó időszak, amely 1-2 hétig tart, és köhögéssel, orrfolyással jár, de láz nélkül. Ez az időszak akár hat hétig is eltarthat. Különösen veszélyes lehet ez a csecsemők számára, mivel náluk a köhögési rohamok apnoét okozhatnak, ami végzetes is lehet.

A szamárköhögéses esetek számának növekedése nem meglepő, tekintettel arra, hogy a szomszédos országokban, mint Horvátországban, Csehországban és Ukrajnában is hasonló a helyzet. Pék Tamás javasolja, hogy a családtervezés előtt állók és azok a nagyszülők, akiknek csecsemő él a családjában, fontolják meg a védőoltás felvételét, mivel a védettség kialakulásáig fennáll a fertőzés kockázata.