Az orosz állam kisajátítja az ukránok ingatlanjait

Az orosz állam által megszállt területeken az elmenekült ukránok házait és lakásait államosítják, és ezekbe gyakran Oroszországból érkező, Putyinhoz hű családokat költöztetnek be. A Luhanszk tartományban 22 ezer "tulajdonos nélküli házat és lakást" regisztráltak, mivel a tulajdonosok nem egyenlítették ki a gáz- és villanyszámlát az orosz csapatok 2022. február 24-i támadása óta. Donyeck tartományban, ahol Mariupol is található, 30 ezer üres ingatlant regisztráltak.

Az orosz hatóságok büntetni akarják azokat, akik a kijevi kormány mellett állnak, és a kisajátítási listákra felkerülnek azok is, akik "illegális tevékenységet folytatnak a helyi kormányzat vagy az orosz állam ellen" – mondta Nyikolaj Pasztusenko, Zaporizzsja megyében az új orosz vezetés egyik embere. Az eredeti tulajdonosoknak papírokkal kell igazolniuk, hogy az ingatlan az övék, de Tatyjana esetében, aki korábban az ukrán kormányzatnak dolgozott, ez lehetetlen, mivel fél, hogy ha hazamegy, letartóztatják.

Tatyjana próbálta külföldön egy orosz konzulátuson bejegyeztetni a tulajdonjogot, de kérését elutasították, mondván, hogy ez az orosz jog szerint is törvénytelen. Végül az ukrán rendőrségen jelentette, hogy lakását törvénytelenül elkobozták, és a szomszédok szerint a kisajátított lakásba az orosz közlekedésrendészet emberei költöztek be. Egy másik ukrán család, amely Németországba menekült, csak a szomszédoktól értesült arról, hogy lakásukba egy orosz család költözött be.

A megszállt területeken virágzik az ingatlan feketepiac. Az ukrán törvények szerint az ingatlanok eladása oroszoknak a megszállt területeken illegális, de az oroszok sem ismernek el adás-vételt ukrán állampolgárokkal. Mariupolban minden ingatlanügylet csak orosz útlevéllel érvényes. Az illegális ingatlankereskedelem során a strómanok, akik orosz állampolgárságot szereztek, hamis papírokkal és a jegyzők közreműködésével intézik az üzleteket.

Az ukrán kormány hivatalosan nem kommentálja a helyzetet, de Volodimir Zelenszkij elnök álláspontja szerint visszaszerzik a megszállt területeket. Mariupol expolgármesterének tanácsadója, aki Kijevbe menekült, a Telegramon azt írta, hogy ha lehetőség van rá, akkor az emberek adják el a lakásaikat oroszoknak. Azonban amikor a Der Spiegel rákérdezett, óvatosabban fogalmazott, mondván, hogy nem akarja megsérteni az ukrán törvényt, de megjegyezte, hogy uniós cégek és bankok is üzletelnek az oroszokkal a háború kellős közepén.

Nyitókép: Rakétatámadás Zaporizzsja városában