Nemzetközi reakciók az iszfaháni támadásra

A G7-es külügyminiszterek Olaszországban találkoznak, és több ország is a deeszkaláció fontosságát hangsúlyozza az Izrael és Irán közötti feszültség kapcsán.

Izraelnek joga van megvédeni magát, de a deeszkaláció a legfontosabb – jelentette ki Mel Stride, a brit kormány munka- és nyugdíjügyekért felelős tagja a Sky Newsnak. Stride hozzátette, hogy az Egyesült Királyság segített Izraelnek az iráni támadás elleni védekezésben, és David Cameron brit külügyminiszter Olaszországban tárgyal G7-es kollégáival a péntek reggeli fejleményekről.

A holland külügyminiszter, Hanke Bruins Slot az X-en kifejtette, hogy figyelemmel követik az iráni helyzetet, és kiemelte az eszkaláció megakadályozásának fontosságát. Kanadai kollégája, Mélanie Joly a közösségi médiában hasonlóan nyilatkozott, és jelezte, hogy a G7-találkozón szóba kerülnek a pénteki események.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter is a „teljes deeszkalációra” szólított fel, és megerősítette, hogy a G7-es külügyminiszterek ülésén tárgyalni fognak a pénteki támadásról. A G7 tagjai között megtalálható Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Kanada.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Finnországban találkozott Petteri Orpo finn miniszterelnökkel, és felszólította Iránt és Izraelt, hogy kerüljék az eszkalációt. Von der Leyen hangsúlyozta a régió stabilitásának megőrzését és a további lépések elkerülését.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Lin Csien szerint Kína konstruktív szerepet vállal a deeszkalációban, és elítéli az eszkalációt fokozó akciókat. Az ománi külügyminisztérium közleményében szintén elítélte az izraeli akciót az iráni területen, és Izrael ismétlődő katonai támadásait a térségben.