A jövő harci eszköze: robotkutyák az amerikai tengerészgyalogságnál

Az amerikai tengerészgyalogság különleges műveleti parancsnoksága (MARSOC) úttörő lehet a robot harci kutyák alkalmazásában, amelyek aknamezőkön is képesek mozogni és célzott tüzet adni.

Az új típusú drónokat gyártó cég egyik vezetője, Eric Shell beszámolója szerint a robotkutyák elsősorban alagutak feltárására, lövészárok-harcokban, aknamezők felderítésére és robbanócsapdákkal teli városi környezetben történő bevetésre lehetnek alkalmasak. A mesterséges intelligenciával felszerelt robotok képesek megkülönböztetni az embereket, drónokat és járműveket, és a felderített célpontokat jelentik a kezelőjüknek, aki dönt a robot tüzeléséről.

A Ghost Robotics által gyártott, Vision 60 fantázianevű drónkutyák közepes méretűek, minden időjárási körülmény között bevethetőek, és műholdas kapcsolaton keresztül akár több ezer kilométeres távolságból is irányíthatóak. Ezeket a robotokat elsősorban felderítésre és megfigyelésre használják, különösen olyan szűk és veszélyes helyeken, ahol az élő kutyák bevetése nem lehetséges.

A The War Zone cikke említést tesz arról is, hogy Kína és Oroszország szintén kísérletezik hasonló technológiák fejlesztésével. A felfegyverzett robotkutyák megjelenése azonban új típusú veszélyeket is hordozhat, mivel a mesterséges intelligencia előbb-utóbb kiszoríthatja az embert a döntéshozatali folyamatból.