A Microsoft titkos generatív AI-t fejlesztett hírszerzőknek, míg a Google biztonsági funkcióit erősíti

A Microsoft bemutatta legújabb, kifejezetten az amerikai hírszerző ügynökségek számára készült generatív mesterségesintelligencia-modelljét, amely az iparágban elsőként képes titkos információk elemzésére az internettől teljesen elszigetelve.

A Bloomberg jelentése szerint a modell olyan mértékben titkosított, hogy az interneten keresztül nem érhető el, és nem is tanul, csupán elemzési funkciókat lát el. A LaptopMag áttekintése alapján ez a nagy méretű nyelvi modell lehetővé teszi a hírszerző ügynökségek számára, hogy titkos információkat elemezzek anélkül, hogy azok kiszivárognának vagy feltörnék őket.

A generatív AI már korábban is javította a nagyvállalatok működését, és a hírszerzés területén dolgozók is szeretnék kihasználni ezeket az eszközöket az adatkezelésben. A CIA például már tesztel egy ChatGPT-szerű szolgáltatást nem titkosított szinteken, de a titkosított információk kezelésére egy elszigetelt nyelvi modell jelentheti a megoldást.

Sheetal Patel, a CIA Transznacionális és Technológiai Misszió Központjának igazgatóhelyettese szerint az országok versenyeznek a generatív mesterséges intelligencia hírszerzési adatokra való alkalmazásáért, hasonlóan az űrversenyhez. Patel azt szeretné, ha az Egyesült Államok lenne az első ebben a versenyben. A Microsoft pedig ezt a szolgáltatást kívánja nyújtani a kormányzatnak, részben azért, hogy csökkentse a Google AI-fejlesztései mögötti lemaradását. A vállalat már évek óta dolgozik a generatív AI területén, és az elmúlt 18 hónapban különösen ezen a most bemutatott LLM modellen fáradozott.

A Microsoft szerint az AI használható a kormányzati szolgáltatások racionalizálására, csalás megelőzésére, állampolgárok elkötelezettségének javítására, és az „AI-alapú, intelligens városok” koncepciójáról is beszélnek. Az AI a közszférában chatbotként, kreatív segédeszközként és adatbeviteli varázslóként is működhet, ami különösen a hírszerző ügynökségek számára lehet előnyös.

William Chappell, a Microsoft technológiai igazgatója a Bloombergnek elmondta, hogy a titkos modell statikus, tehát képes fájlokat olvasni, de nem tanulhat belőlük, sem a nyílt internetről. A modell hivatalosan csütörtökön indult el, de még át kell esnie a hírszerző közösség tesztelésén és akkreditációján, mielőtt széles körű használatba kerülhet.

Eközben a Google is lépéseket tesz a biztonság erősítése érdekében, kiveszi a kétlépcsős azonosítás folyamatának beállításából a kevésbé biztonságos SMS-hitelesítést. A vállalat közleményéből és a hvg jelentéséből kiderül, hogy a jövőben nem lesz szükség telefonszámra és SMS-re a kétlépcsős azonosításhoz (2FA), ami jelentős előrelépés a fiókok védelmében. Az SMS-alapú hitelesítés ugyanis sebezhető volt, mivel a kártékony alkalmazások hozzáférhettek az értesítésekhez és az SMS-ekhez, így a belépéshez szükséges kódokkal is. A Google-fiókok így gyakorlatilag feltörhetetlenné tehetők, ha a felhasználók hitelesítő alkalmazásokat, mint például a Google Authenticator vagy a Microsoft Authenticator használnak a kétlépcsős azonosítás során.