Putyin nem felejti a Nyugattal közösen megvívott honvédő háborút

Alig két fokban, néha hóesésben, néha napsütésben emlékeztek meg a náci Németország felett 79 évvel ezelőtt aratott győzelem napjáról. Az ünnepség az orosz nemzeti identitás és az ország erejének szimbóluma marad, annak ellenére, hogy már kevés olyan orosz veterán él, aki részt vett a Nagy Honvédő Háborúban.

Vlagyimir Putyin 1999 végi hatalomra kerülése óta május 9-ét, a győzelem napját, a politikai napirend fontos részévé tette. Ezen a napon tankok és rakéták százai vonulnak át a Vörös téren, vadászrepülőgépek szelik az eget, és kitüntetésekkel díszített veteránok állnak a felvonulás élén Putyin mellett.

A most 71 éves orosz elnök gyakran osztja meg családja történetét, beszélve apjáról, aki a nácik ellen harcolt a fronton, és súlyosan megsebesült. Putyin elmondása szerint apja, idősebb Vlagyimir, hazatérve egy katonai kórházból, azt látta, hogy munkások próbálják elvinni feleségét, Mariát, mert azt hitték, éhen halt. Azonban az idősebb Vlagyimir nem hitt a halálban, csak abban, hogy az asszony elgyengült az éhségtől. Putyin bátyja, Viktor, mindössze 3 éves korában vesztette életét az ostrom alatt, és ő volt az egyike annak a több mint 1 millió leningrádi lakosnak, akik a 872 napos blokád alatt haltak meg.

Évek óta Putyin apja fényképét viszi magával a győzelem napi felvonulásokon, részt véve az úgynevezett „halhatatlan ezredben”, ahol az emberek háborús veterán rokonaik előtt tisztelegnek.

A győzelem napján nem csak oroszok vettek részt a megemlékezésen. A vendéglistán szerepelt többek között Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, valamint Kazahsztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Kuba vezetői is. Az orosz külügyminisztérium szerint „barátságtalan országokat” nem hívtak meg a parádéra.

Putyin a díszszemlén kijelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy elkerülje a globális összecsapást, és hangsúlyozta, hogy az orosz erők állandó harckészültségben állnak. Szerinte a Nyugat el akarja felejteni a második világháború tanulságait, és az emberiség sorsa a Szovjetunió területén zajló csatákban dőlt el. Tisztelettel adózott a Hitler-ellenes szövetség minden katonája előtt, és kiemelte, hogy nem felejti a Nyugattal közösen megvívott háborút.

A Vörös téren több mint 70 katonai haditechnikai eszköz és több mint 9 ezer ember vonult fel, köztük az ukrajnai háborúban harcoló katonák is. Az időjárás változékonyságának dacára idén megtartották a légiparádét is, amely az elmúlt években többször elmaradt. A moszkvai parádén idén is egy T-34-es harckocsi volt az egyetlen lánctalpas, és a kerekes haditechnikai eszközök széles skáláját vonultatták fel, a páncélozott autóktól a Jarsz hadászati rakétáig.

A katonák díszmenetét a Vörös téren megtekintette Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Kuba, Laosz és a Bissau-guineai Köztársaság elnöke is. Ők később Putyin társaságában a Kreml falánál lévő Sándor-kertben megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékművét.

Meghívást kaptak a díszszemlére még a veteránok, valamint az orosz politikai és katonai vezetők mellett a Független Államok Közössége (FÁK), az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB), az Eurázsiai Gazdasági Unió, az Eurázsiai Fejlesztési Bank, a Sanghaji Együttműködési Szervezet apparátusának vezetői, valamint a Moszkva által barátinak tekintett államok diplomáciai képviseleteinek vezetői és katonai attaséi.

Szergej Sojgu védelmi miniszter az előkészítés szakaszában azt mondta, hogy a győzelem napján Oroszország 7 hős városában és 18 olyan településén fognak katonai parádét tartani, amelyek katonai körzetközpontok, illetve ahol flotta- vagy általános hadsereg-parancsnokság működik. Közölte, hogy a díszszemléken összesen mintegy 150 ezer ember, valamint 2500 fegyver és haditechnikai eszköz vesz majd részt.