Több mint százezer szeletelt kenyér visszahívása Japánban patkánymaradványok miatt

Japánban több mint 100 000 csomag szeletelt fehér kenyeret hívtak vissza, miután a gyártó két csomagban fekete patkányok maradványait fedezte fel.

A Pasco Shikishima Corporation tájékoztatása szerint a fogyasztók egészségére eddig nem jelentett veszélyt a termék, mivel nem érkezett jelentés megbetegedésről a szeletelt kenyér fogyasztása kapcsán. A tokiói gyárban, ahol a kenyeret előállították és csomagolták, ideiglenesen leállították a termelést, és vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy kiderítsék, hogyan kerülhettek a patkánymaradványok a termékekbe. A CNN-nek a cég megerősítette, hogy a darabkák egy patkányból származtak, és a visszahívás 104 ezer csomagot érint.

Japánban a higiéniai és fertőtlenítési szabványok rendkívül magasak, ami hozzájárul ahhoz, hogy az élelmiszer-visszahívások ritkán fordulnak elő az országban. A Pasco Shikishima Corporation szeletelt fehér kenyere igen népszerű az országban a különösen lágy állaga miatt, és a visszahívott terméket a tengerentúlon nem értékesítik.

Egy korábbi esetben egy kisboltlánc riszgolyóit kellett visszahívni, mert azokban csótányt találtak. Emellett a Kobayashi Pharmaceutical is visszahívást hajtott végre a koleszterinszint-csökkentő étrend-kiegészítőivel kapcsolatban, miután öt halálesetet vizsgáltak, amelyek feltehetően összefüggésbe hozhatók a cég vörös élesztőrizst tartalmazó termékeivel. Tavaly augusztusban például csótányokat találtak a Tokiótól északra fekvő Szaitama város egyik kisboltjában árult rizsgolyókban. Az utóbbi időben azonban Japán élelmiszer-biztonsági botrányok sora söpör végig az országon, ami aggodalmat kelt a fogyasztók körében.