Szijjártó Péter: Magyarország kiáll Izrael mellett és elítéli az ellenük indított támadást

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter elítélte az Izrael elleni támadásokat, kiállt Izrael mellett, és felhívta a bajba jutott magyar állampolgárokat, hogy keressék fel a helyi konzulátust és regisztráljanak konzuli védelemre.

Szijjártó Péter a Facebookon keresztül fejezte ki Magyarország álláspontját, amely szerint az ország határozottan elítéli az Izrael ellen indított támadást, melyet veszélyes eszkalációnak és globális biztonsági fenyegetésnek tartanak, és kiállnak Izrael mellett. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a közel-keleti konfliktus fokozódása miatt fontos, hogy a térségben tartózkodó magyar állampolgárok a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek és regisztráljanak konzuli védelemre.

Szombaton Irán több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki Izrael területe ellen, amelyek 99 százalékát az izraeli légvédelem, külföldi segítséggel, még a levegőben lelőtte. Teherán bejelentette, hogy ezzel az ügyet lezártnak tekintik, azonban a jeruzsálemi vezetés megtorlásról beszél. Az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Jordánia és Franciaország is részt vett a védekezésben, több drón lelövésében közreműködtek. Az amerikai hadsereg elkezdte elfogni az Iránból Izrael területére indított drónokat Szíria és Jordánia felett. Rishi Sunak brit miniszterelnök elismerte, hogy brit vadászgépek is lelőttek több Izrael felé tartó iráni drónt, és méltatta az iráni támadásra adott nemzetközileg összehangolt válaszlépés sikerét.

A tájékoztatás szerint az eddig három hullámban elindított több mint száz kamikaze drónt katonai célpontok ellen szánták, és Irán további hullámokban várhatóan összesen mintegy ötszáz drón és robotrepülőgép küldését tervezi Izrael ellen. Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet is rakétákat indított Izrael északi határvidéke ellen, míg a jemeni húszik drónokkal és rakétákkal tüzelnek Izrael déli, vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat felé.

A magyar külügyminiszter tájékoztatása szerint Iránban a +98 912 687 6005, míg Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni a konzuli segítségnyújtásra. Szijjártó Péter emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy Jordánia légtere már zárva van, és az izraeli légteret is hamarosan lezárják. Izrael légterének lezárása miatt a korábban Tel-Avivba indult járatok egy része visszafordult, más része más országok légikikötőibe tart. A legfrissebb hírek szerint a Ben Gurion repülőteret újra megnyitották, ugyanakkor járatmódosításokra kell számítani.

A Tel-Aviv-i magyar nagykövetség is kiadott egy tájékoztatást, amelyben felhívják a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az Izrael és Irán közötti feszültség növekedése miatt fokozott óvatossággal szervezzék megmozdulásaikat az országon belül. A nagykövetség arra is kérte a magyarokat, hogy különös figyelemmel kísérjék a biztonsági helyzet alakulását. Izraelben 24 magyar állampolgár lépett kapcsolatba a nagykövetséggel, mind jól vannak, és a kettős állampolgárok és kint tartózkodók közül sincsenek tudomásuk szerint érintettek.

Az amerikai lépésekkel és az iráni támadásokkal kapcsolatosan a brit királyi légierő (RAF) is megerősíti közel-keleti jelenlétét. A londoni védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatása szerint több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel egészítették ki a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst. Ezek a gépek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader nevű brit hadművelethez nyújtanak segítséget, emellett azonban kérés esetén, jelenlegi műveleti hatósugarukon belül részt vesznek légi támadóeszközök elfogásában is. A brit kormány térségi partnereivel együtt az eszkaláció megállításán és a további támadások megelőzésén dolgozik. Rishi Sunak brit miniszterelnök "a lehető legerőteljesebb módon" elítélte az iráni rezsim Izrael elleni felelőtlen támadását, és a G7-csoport vezetőivel való későbbi vasárnapi megbeszélésén a helyzet de-eszkalálásának szükségességéről fog beszélni.

Teherán megfenyegette Washingtont, hogy az amerikai bázisok célponttá válhatnak, amennyiben beavatkoznak Izrael oldalán. Irán vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri arra figyelmeztetett, hogy Jeruzsálem átlépte az ország vörös vonalait, ezért bárki, aki beavatkozik az ország mellett, az hasonlóan veszélyben van Irán rakétáitól. A svájci nagykövetségen keresztül megüzenték Washingtonba, hogy többé nem lesznek biztonságban a térségi légibázisai, amennyiben részt vesznek a támadásban.

Szijjártó Péter arra kér mindenkit, aki a térségben tartózkodik és még nem tette meg, regisztráljon konzuli védelemre. Hozzátette: ha valaki bajba kerül, akkor a nagykövetségeinken vagy a konzuli szolgálat ügyeleteinek telefonszámán azonnal jelentkezhet és kérhet segítséget. Videóüzenete végén Szijjártó Péter újra kijelentette: Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást. "Kiállunk Izrael mellett és azt gondolom, hogy a nemzetközi közösség felhívása a felelősségteljes viselkedésre és az eszkaláció elkerülésére még soha nem volt annyira fontos, és soha nem volt annyira érvényes, mint éppen most" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.