Harry herceg látogatása az Egyesült Királyságban

Harry herceg május 8-án tér vissza az Egyesült Királyságba, hogy részt vegyen az általa alapított Invictus Games 10. évfordulóján, de a királyi család egyik tagja sem kíséri el.

Harry herceg, aki korábban felhagyott királyi kötelezettségeivel és kritikát fogalmazott meg a királyi családdal kapcsolatban egy memoárban és egy Netflix-sorozatban, az Invictus Games 10. évfordulójára érkezett haza. Az eseményen a királyi család magas rangú tagjai nem jelentek meg, azonban a néhai Diana hercegné testvérei, Earl Spencer és Lady Jane Fellowes támogatásukról biztosították a herceget. A rendezvényen jelen voltak még Mark Dyer volt katonatiszt, Rishi Sunak miniszterelnök felesége, Akshata Murty, Johnny Mercer miniszter, valamint Jonathan Edwards olimpiai bajnok is.

III. Károly király, aki szintén meghívást kapott az istentiszteletre, a Buckingham-palotában tartotta a szezon első kerti partiját, ahol Kamilla királyné, Eduárd herceg, Zsófia hercegné és Anna hercegnő is részt vett. A királyi család bennfentes forrásai szerint nem érkezett hivatalos megkeresés Harry hercegtől, hogy találkozni kívánna apjával, bár a herceg szóvivője korábban azt állította, hogy az uralkodó nem tudta beleszorítani a fiával való találkozást az időbeosztásába.

Az Invictus Games Alapítvány méltatása

A Szent Pál-székesegyház előtt nagy tömeg fogadta Harry herceget, aki ritkán látogat haza, de továbbra is népszerű az Egyesült Királyságban. A herceget Andrew Tremlett tiszteletes köszöntötte, majd az istentiszteleten Mark Dyer mellett foglalt helyet. Az esemény a Praise My Soul The King Of Heaven himnusszal kezdődött, Tremlett pedig így szólt:

Ma azért gyűlünk össze, hogy hálát adjunk a Mindenható Istennek az Invictus Games Alapítvány munkájáért, és 10 éves jubileumi évében ünnepeljük a 23 nemzet számos versenyzőjének óriási eredményeit – mondta, hozzátéve: Siratjuk a háború és a terror fájdalmát, árát és méltatlanságát, és imádkozunk egy olyan világért, ahol az igazságosság uralkodik, és ahol a nemzetek megtalálják vágyott egységüket. Csodálattal emlékezünk azok eltökéltségére, akik a súlyos betegséggel vagy sérüléssel küzdők életét igyekeznek helyreállítani, rehabilitálni és visszaszerezni: életeket változtatni és megmenteni.

Az istentiszteleten William Ernest Henley szavait is felolvasták, és Michelle Turner, a brit Invictus Games csapatának helyettes kapitánya is köszönetet mondott az alapítványnak, amiért visszaadta az életét.