Szociális intézmények vezetőit vették őrizetbe - három és fél milliárd a kár

Több megyében is lezajlott egy nagyszabású razziában, ahol szociális intézmények vezetőit és dolgozóit vették őrizetbe a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalás miatt. A hat nőt vesztegetés vádjával kell felelniük a törvény előtt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől jogosulatlanul igényelt állami támogatások miatt összesen 3,5 milliárd forintos költségvetési kárt okozó ügyben most hat szociális intézmény vezetőjét és dolgozóját fogták el. A gyanúsítottak adataik kiadásával segítették elő, hogy a velük kapcsolatban álló cégek jogtalanul jussanak állami támogatáshoz.

A rendőrség közleménye szerint a nők pénzért vagy egyéb ellenszolgáltatásért adták ki az általuk vezetett otthonok lakóinak adatait.

A KR NNI Életvédelmi Osztály nyomozói már tavaly óta foglalkoznak azzal a három céggel, amelyek gyógyászati segédeszközök után jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat. A cégek egy kiskereskedelmi kft. vezetőjétől szerezték meg a vényeket, amelyekre két ortopéd orvos biankó recepteket állított ki, és egy asszisztens írta rá a termékeket. A módszerrel 2020 és 2022 között 400 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

A kft. ügyvezetője hat szociális intézménnyel állt kapcsolatban, és ezeknek az otthonoknak a lakóinak adatait használta fel a vényeken. Az érintett intézmények Pest, Heves, Komárom-Esztergom, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatók.

A nő az adatokat négy intézményvezetőtől, egy betegápolótól és egy főnővértől szerezte be, akiknek cserébe 30 ezer forinttól egészen 2 és fél millió forintig terjedő összegeket fizetett. Az intézmények alkalmazottai különböző módon, de mind elfogadták a felajánlott összegeket, néhányan az otthonok javára fordították azokat.

A hat nőt vesztegetés és személyes adattal való visszaélés miatt kell felelniük, és szabadlábon védekezhetnek. A cipős ügycsoportnak jelenleg 70 gyanúsítottja van, köztük 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott, 5 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó.