Irán magyarázata a hétvégi támadásra

Irán "visszafogottságot tanúsított" az Izrael elleni drón- és rakétatámadás során, amely a damaszkuszi iráni konzulátus elleni támadásra adott válasz volt, jelentette ki az iráni külügyi szóvivő.

Nasszer Kanaáni, az iráni külügyi szóvivő szerint a nyugati országoknak értékelniük kellene Irán visszafogottságát, nem pedig tiltakozniuk és újabb szankciókkal fenyegetőzniük. Kanaáni hangsúlyozta, hogy Irán nem folytatott előzetes megbeszéléseket más országokkal a művelet előtt, és Teherán nem kívánja fokozni a feszültséget a térségben. A válaszcsapást "szükségesnek és arányosnak" nevezte, amely katonai létesítmények ellen irányult.

Kanaáni nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy a hétvégi akció inkább erőfitogtatás volt, mintsem valódi precíziós csapásmérés. A szóvivő emellett beszámolt az MSC Aries nevű teherhajó esetéről is, amelyet a Forradalmi Gárda különleges erői szombaton vontak ellenőrzésük alá a Hormuzi-szorosban, a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalán. A hajót "a tengeri jog megsértése miatt" foglalták le, és Kanaáni szerint "kétség sem férhet ahhoz, hogy a hajó kapcsolatban állt Izraellel". Az MSC Aries, amely nem válaszolt az iráni hatóságok hívására, iráni vizekre került vontatásra.