Hivatalosan is londoni nagykövet lett a volt ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta a katonai szolgálatból Valerij Zaluzsnijt, akit egy másik rendelettel Ukrajna londoni nagykövetének nevezett ki.

Valerij Zaluzsnij, aki februárig az ukrán fegyveres erők főparancsnoka volt, posztjáról azért kellett távoznia, mert konfliktusa volt Zelenszkijjel. A tábornok és az elnök rivalizálásáról korábban részletesen írtunk.

Zelenszkij leváltása után kijelentette, hogy Zaluzsnij a „csapat tagja marad”, és márciusban már a brit sajtó is arról cikkezett, hogy a volt főparancsnok Londonban kaphat nagyköveti kinevezést. Ukrajna az Egyesült Királyságot az egyik legszorosabb szövetségesének tekinti, azonban a londoni nagyköveti poszt közel egy éve betöltetlen volt. Zelenszkij 2023 júliusában menesztette a korábbi nagykövetet, Vadim Prisztajko volt külügyminisztert, miután az nyilvánosan bírálta őt.

Ezzel szemben Sándor Fegyir, aki lassan egy éve vár arra, hogy magyar nagykövetként kinevezhessék, még mindig nem foglalta el hivatalosan a pozícióját. Sándor befogadólevelét ugyan aláírta Novák Katalin, de a kinevezése még nem történt meg.

A londoni diplomáciai életben egyébként is pezsgés tapasztalható, hiszen a héten Harry herceg is visszatért az Egyesült Királyságba. A királyi család tagjai közül többen, köztük III. Károly király is, elfoglaltságukra hivatkozva nem találkoztak vele, de a rajongók lelkesedése töretlen volt. Szerda este a londoni Szent Pál-székesegyházban vett részt egy szertartáson, ami után több száz rajongó várta őt az épület előtt, akik "Szeretünk, Harry" skandálásával fejezték ki rajongásukat. Harry herceg mosolyogva fogott kezet mindenkivel és röviden szóba is elegyedett néhányukkal. Egy szájról olvasó szakértő szerint a herceg a következőket mondta távozása előtt: "Köszönöm, srácok. Sziasztok, örülök, hogy találkoztunk... Jó volt látni titeket...".

(via Meduza)