A magyar gazdaság növekedése és a költségvetési helyzet

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára, és a kormány a gazdaság újraindítását a költségvetési egyensúly erősítésével kívánja támogatni. A költségvetés biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat, miközben a nyugdíjak, a családtámogatások és a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges fedezetet is garantálja.

Az államháztartás központi alrendszere 2 597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt április végéig, amelyen belül a központi költségvetés 2 590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

A kamatkiadásokra fordított kifizetések 1 507,8 milliárd forintot tettek ki április végéig, ami 632,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások növekedése a lakossági kötvények kamatfizetésében bekövetkezett változásokkal magyarázható, mivel a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került.

A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások 540,0 milliárd forintot tettek ki, míg a nyugellátásokra 2 371,7 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 872,9 milliárd forintot fordítottak április végéig.

Az adó- és járulékbevételek az előző év azonos időszakához képest 9,8 százalékkal magasabban teljesültek, ami jelentős támogatást nyújt a költségvetésnek az alacsonyan tartott adók ellenére is. A kormány a hiány és az adósság csökkentése mellett elkötelezett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását, és ennek érdekében döntéseket is hozott: a 4,5 százalékos kitűzött hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forintnyi állami beruházást ütemezett át, miközben többezer milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít.