Életfogytiglant kapott a norvég eunuchcsináló

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a „szörnyű és hátborzongató” extrém testmódosító hálózat vezetőjét, aki csonkításokat közvetített az „Eunuch Maker” weboldalon. A 46 éves Marius Gustavsonnak minimum 22 évet kell börtönben töltenie, mielőtt feltételesen szabadlábra helyezhetik.

Marius Gustavson a kiszolgáltatott áldozatok „legfőbb manipulátora” volt, és legalább 29 olyan eljárásban vett részt, amelyek „alig maradtak el az emberi mészárlástól” – hangzott el a londoni Old Bailey bíróságon. A négyéves vállalkozás során kasztrálásokat, herék összezúzását, pénisz eltávolítását és végtagok lefagyasztását hajtottak végre, egy 16 éves fiút pedig áramütéssel is kínoztak, mindezt Gustavson weboldalán közvetítették.

A jövedelmező vállalkozás 2017 és 2021 között több mint 300 ezer fontot (kb. 135 millió forintot) termelt a világszerte regisztrált 22 841 fizető előfizetőből.

Gustavson, aki elismerte a vádakat, köztük a súlyos testi sértés elkövetésére irányuló összeesküvést, videokapcsolaton keresztül jelent meg az ítélethirdetésen hat másik férfival együtt, akik szintén elismerték a szerepüket a rendszerben. A vádak 13 áldozatra vonatkoznak, akiket speciális nyomozók védelmeznek.

Mark Lucraft bíró, az Old Bailey legfőbb bírája szerint a feltöltött felvételek rendkívül explicitek voltak, és az előfizetők szexuális kielégülés céljából tekinthették meg azokat.

Caroline Carberry ügyész az esetet példa nélkülinek nevezte, és kiemelte, hogy Gustavson heréket főzött ebédre, amelyeket „művészien elrendezett salátástálon” szolgált fel. A norvég állampolgárságú férfi az eltávolított nemi szerveket „trófeaként” tartotta egy hűtőszekrényben, és testrészeket „adott el” másoknak.

A beavatkozásokat konyhakéssel vagy sebészeti szikével végezték, az áldozatok a fájdalomtól vonaglottak, és orvosi ellátásra szorultak. Gustavson filmgyártási technikái egyre professzionálisabbá váltak, ahogy az eljárások száma nőtt.

Az eljárásokat filmre vették és feltöltötték a weboldalra, az előfizetők pedig fizettek a megtekintésért. A tagság különböző szintjei az ingyenes tagságtól a VIP-tagságig terjedtek, ami 100 fontba került.

A gyakorlat egy olyan szubkultúrához kapcsolódik, ahol a férfiak nullosokká válnak a genitális nullifikáció révén.

Egy videón, amit a bíróságon lejátszottak, az EM betűkkel bélyegezték meg az egyik áldozatot, utalva az Eunuch Maker brandre. A férfi később panaszt tett a rendőrségen Gustavson és „csatlósköre” ellen, ami nyomozást indított.

A bíró szerint az érintettek motivációja a szexuális kielégülés és az anyagi juttatás keveréke volt.

Gustavson bűnösnek vallotta magát többek között súlyos testi sértés elkövetésére irányuló bűnszövetkezet működtetésében, öt rendbeli szándékos súlyos testi sértésben, gyerekről készült illetlen fénykép készítésében és terjesztésében, valamint bűncselekményből származó tárgyak birtoklásában.

A többi vádlott 4 és 12 év közötti szabadságvesztést kapott, hatan beismerték a súlyos testi sértés elkövetésére irányuló összeesküvést.

Januárban három férfit ítéltek el, miután beismerték, hogy súlyos testi sértést okoztak Gustavsonnak. Damien Byrnes 5 év börtönt kapott, Jacob Crimi-Appleby 3 év 8 hónapot, Nathan Arnold pedig 2 év felfüggesztett börtönbüntetést.