Szijjártó Péter: Szerbia a kulcsfontosságú partner, nem Koszovó

Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít Szerbia európai uniós integrációjának, ellentétben Koszovóval, amelynek hasonló törekvéseit nem támogatja – jelentette ki Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere hangsúlyozta, hogy az ország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében. Ezt követően, egy telefonbeszélgetés során Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel, Szijjártó kiemelte, hogy Magyarország nem támogatja Koszovó hasonló lépéseit.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása közös érdek, és ebben a kontextusban Szerbiát tekintik a régió kulcsországának. Szijjártó Péter szerint ez az oka annak, hogy Magyarország elkötelezett Szerbia európai uniós integrációs folyamatának elősegítése mellett.

A magyar külügyminiszter szerint a Belgrád–Pristina párbeszéd sikeressége is fontos Magyarország számára, azonban úgy véli, hogy Koszovó törekvései a nemzetközi szervezetekbe való belépésre nem segítik elő ezt a folyamatot. Szijjártó Péter jelezte, hogy Magyarország nem támogatja Koszovó tagfelvételi kérelmeit a nemzetközi szervezetekbe, amíg a Belgrád–Pristina viszony nem normalizálódik.

Végül a magyar külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország nemmel fog szavazni Koszovó Európa Tanácsba való felvételére, és az ENSZ-ben sem fog támogatni olyan javaslatokat, amelyek a nyugat-balkáni nemzetek közötti feszültségeket növelnék.